Medyaradar sitesinin yazarı Şenol Demirci, AKP'li Başakşehir Belediyesi'nin çöp toplama ihalesi adı altında elde etitği rantı yazdı. Demirci'nin haberine göre; AKP'li belediye sıfır araçlarla  168 milyon TL'ye mal edeceği hizmeti, ihaleyle 323 milyona mal etti. Demirci, aynı zamanda başka bir iktidar partisi mensupu olan Silivri Belediyesi başkanının, çöp toplama ihalesini iptal ettiğini ve belediye hizmeti olarak 15 milyon TL'ye mal ettiğini açıkladı.

İŞTE O YAZI

Haberimizin konusu Başakşehir Belediyesi tarafından sonuçlandırılan iki yıllık çöp toplama ihalesi... Evet bu belediyemizin geçtiğimiz aylarda sonuçlandırdığı bu ihalenin toplam tutarı: 323 milyon 976 bin TL. Yanlış okumadınız aynen bu rakam üzerinden sonuçlandı… Peki ihale kalemi nelerden oluşuyordu? Çöp kamyonları, damperli kamyon, yol süpürge araçları ve hizmetler için binek otomobiller…Belediye, toplam kiralanacak araç sayısını ihale şartnamesinde 112 olarak belirtiyordu. İhalede dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise kiralanacak araçlardan binek otoların en çok beş, diğer araçların 10 yaşı geçmeyeceği ibaresiydi… Kiralanan araçların yakıtları ve personelinin belediyece karşılanacağı da belertiliyordu.

Söz konusu ihale haberinin ayrıntılarına girmeden hemen önce kısa bir ara vererek söz konusu ihalenin buram buram “fesat” koktuğunu anlamanız için size bir belediyemizden örnek vermemiz gerekti.

Belediyemiz: Silivri Belediyesi… Silivri İstanbul’da tek MHP’li Belediye.Belediye Başkanı da Volkan Yılmaz…

Silivri ilçesi İstanbul’un yüzölçüm olarak Çatalca’nın ardından ikinci büyük ilçesi. Silivri 860 km2, 180 bin nüfuslu, 22 mahalle, 7 belge ve 13 köyden oluşmakta… Bir ucu Selimpaşa beldesi, diğer ucu Gümüşyaka beldesine kadar olan sahil kesimi binlerce yazlık site bulunmakta. Nüfusu yazın milyonun üzerindedir… Yaz aylarında günübirlik milyonlarca İstanbullunun deniz için ziyaretine ev sahipliği yapmakta.

İşte bu MHP’li Silivri Belediyesinin yeni yönetimi işbaşına gelir gelmez ilk olarak çöp ihalesini sonlandırdı. Ardından gerekli araçları satın alarak çöp işini belediyece gerçekleştirmeye başladı. Bir önceki belediye yönetiminin 14 milyon 495 bin TL’ye (Aynı Tarihli Dolar karşılığı: 2 Milyon 735 Bin $) gerçekleştirdiği bu işin maliyetini 2019 yılında 4 milyon TL. seviyesine indirdi. Aynı belediye 2022 yılı çöp toplama hizmetini yakıt dahil 15 milyon TL. civarında gerçekleştirdiğini açıkladı. Bakın; personel dahil, 52 araç dahil, yakıt dahil ve yıllık maliyeti 15 milyon TL. Lütfen bu rakamı aklınızda tutun!

Sıfır Araçlardan Pahalı İkinci El  

Başakşehir Belediyesi Çöp Toplama İhalesi 30 Eylül 2022 tarihinde sonuçlanıyor. Kazanan firma AKP’ye yakınlığı ile tanınan Akmercan Turizm Taşımacılık toplam 21 kalem 112 araçlık ihaleyi 323 Milyon 976 TL. teklifle üstleniyor. İhalenin süresi iki yıl olarak açıklandı. İhale şartnamesinde bu rakama personel ve yakıt giderlerinin dahil olmadığı notunu da unutmayın. Başakşehir Belediyesi. İlçemiz 106 kilometrekarelik bir yüzölçüme sahip. Nüfusu 523 bin. Bağlı köyü bulunmayan Başakşehir ilçesi 11 mahalleden oluşuyor… Peki bu 102 araç ne tür özelliklere sahipti:

8 Adet 17 M3 Hidrolik Çöp Aracı.

13 Adet 14 M3 Hidrolik Çöp Aracı.

13 Adet 8 M3 Hidrolik Çöp Aracı.

8 Adet 6 M3 Süpürge Aracı.

14 Adet 1 M3 Mini Damperli Kamyonet.

13 Binek Otomobil.

8 Adet Damperli Kamyon.,

4 Servis Otobüsü ile vidanjör vs. destek araçları...

Sıfırları İki Kat Ucuz 

Çeşitli hacimlerdeki çöp kamyonlarını ve ihalede geçen özellikleri taşıyan araçları Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü (DMO) 2022 yılında hangi rakamlardan satın aldığını EKAP üzerinden araştırdık…Ardından, Isuzu ve Otokoç Fort marka araçların fabrika çıkış fiyatlarını inceledik. Sonuç beklediğimiz gibiydi.

Örneğin çöp toplama kamyonlarının hacimleri ve özelliklerini incelediğimizde bunların sıfır fiyatlarının 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 400 fiyat aralığında olduğunu gördük. Bir kamyona hidrolik sistemli 8 M3 çöp toplama aparatının 207 bin TL’den fiyatlanmaya başladığını tespit ettik. Özetle; çöp toplama kasasının maliyeti çok etkilemediğini belirledik. Örneğin ihale kalemindeki 14 adet mini 1M3 çöp toplama kamyonet için birim başına 450 ile 650 bin TL. rakamlarına ulaştık. İhalede en yüksek fiyatlar ise vakumlu süpürge araçlarıydı. Mercedes’in bu özellikteki aracının sıfır fiyatı 1 milyon 156 bin TL. Damperli kamyonlar da (Ford) 1 milyon 900 bin bandında fabrika çıkış fiyatına sahipti.

Rakamlarla kafanızı daha fazla karıştırmadan basit bir matematik işlemi uygulayalım ve her bir araç için 1 milyon 500 bin gibi bir rakam belirleyip 112 ile çarptık: 168 Milyon TL. rakamına ulaştık…Yani ikinci el araçlara 323 Milyon TL. ödemek neyin aklı diye sorup noktalıyoruz.