Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekere yüzde 67, diğerlerine ise yüzde 37 zam kararı aldı. Böylece son 1 yılda şekerin kilosu 6,5 TL'den 24 TL'ye, çuvalı ise 220-250 TL'den 1.100 TL'ye çıktı.

Gazete Duvar'ın haberine göre, İYİ Parti'nin verdiği önergenin TBMM'deki görüşmeleri sırasında ilginç tartışmalar yaşandı. Özel sektör ile devlet arasındaki satış fiyatlarında, uluslararası şeker fiyatlarında ciddi bir kargaşa ve karmaşa olduğunu kabul eden AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç, bu durumun nedenini şu şekilde açıkladı:

"Türkiye'deki şeker fiyatları genellikle dünya piyasalarının 2 katı gibidir. Dolayısıyla siz Türkiye'de fazladan şeker üretseniz bile hiçbir zaman dış alıcınız olmaz, yani sizin şekerinize dış müdahale olmazdı. Fakat geçen yıl ilk defa gerçekleşen bir şey oldu: Döviz kurlarının Türkiye'de hızla yükselmesi ve dünyada şeker fiyatlarının artmasıyla bizim şeker fiyatlarımız ilk defa dünya fiyatlarının oldukça altında kaldı. Dolayısıyla yurt dışından müthiş bir talep oldu. Çok başlı bir krizde TÜRKŞEKER, yine de tüketicisine şekeri ucuz ulaştırabilmek için ucuz fiyattan şeker sunumunu uzun bir süre devam ettirdi."

"PİYASADA DENGELEMEYİ SAĞLAYACAK"

Rusya ve Ukrayna krizinden dolayı da içerideki şekere talebin arttığını, bunun da serbest piyasadaki özel sektörün iştahını kabarttığını söyleyen Kılıç, piyasada şu anda meydana gelen ikili fiyat olayının tamamen özel sektörün bu iştahından kaynaklandığını savundu.

TÜRKŞEKER'in uzun süre ucuz fiyattan şeker verebilme gayreti olduğunu, ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade eden Kılıç, yapılan şeker zamlarını savunarak, "Bu zam bir müddet sonra göreceksiniz, piyasadaki dengelemeyi sağlayacak, üreticinin ve tüketicinin lehine olacak" dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş da Kılıç'ın bu sözlerine şu yanıtı verdi: "Yüzde 67 zam yaparak mı koruyorsunuz? Yapma Başkan, sen inanıyor musun?" İYİ Parti'nin önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.