Ekonomik kriz başta olmak üzere neredeyse her alanda yaşanan sorunlar Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP'de erimeye yol açıyor. ORC Araştırma'nın haziran anketi, 2018 seçimlerinde yüzde 42,6 oranında oy alan AKP'nin seçmen desteğini önemli oranda kaybettiğini gösteriyor.

Anket katılımcıları, "Bu pazar genel seçim olması halinde hangi partiye oy verirsiniz" sorusuna yüzde 27,7 oranında AKP cevabını verdi. ORC Araştırma'nın mayıs ayı anketinde AKP'ye destek yüzde 28'di. Son araştırma, bir ayda 0,7 puanlık kayba işaret ediyor.

MUHALEFET YÜKSELİŞTE

ORC_anketi_6_Haziran_2022_1

Ana muhalefet partisi CHP, haziran anketinde yüzde 23,8 ile ikinci sırada yer alıyor. Millet İttifakı'nın diğer ortağı İYİ Parti ise oylarını artırıyor. İYİ Parti, iletişimcilerce kritik eşik sayılan yüzde 20'nin üzerinde tutunuyor ve yüzde 20,6 oy oranına ulaşıyor. İYİ Parti'nin oy oranı, mayıs anketinde yüzde 18,4'tü. AKP ve MHP'nin oy toplamı yüzde 34,8'de kalırken, CHP ve İYİ Parti'nin toplam oyu yüzde 44,4 oldu. Aradaki fark 9,6 puana çıktı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin aksi yöndeki açıklamalarına rağmen kamuoyunda erken seçim beklentisi de sürüyor. Katılımcıların yüzde 67,2'si, "Erken seçim olmasını istiyor musunuz" sorusuna evet yanıtını verdi.