AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, AKP ve MHP’nin hazırladığı başörtüsü teklifiyle ilgili olarak kadın milletvekilleriyle birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Zengin, “Şu ana kadar 336 milletvekilimizin imzası ile beraber, biraz sonra hep beraber arkadaşlarımla Sayın Meclis Başkanımıza götürerek, anayasa değişikliği teklifimizi vermiş olacağız” dedi. 

AKP ve MHP’nin hazırladığı başörtüsü teklifi ile ilgili olarak AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, TBMM’de AKP ve MHP’li kadın milletvekilleri ile basın toplantısı düzenledi. Zengin, teklif hazırlarken ağladığını belirterek, “Biz uzun bir yoldan geliyoruz, bugüne gelene kadar arkadaşlarımla beraber, bu anayasa değişikliğine çalışırken geçmişte biriktirdiğimiz ne kadar hatıra varsa her şey canlandı. Doğruyu söylemek gerekirse ben çokça ağladım. Düşündüm bugüne bizi getiren nedir diye, bu kadar uzun yıl. 50 yılı aşan bir tarihsel yaradan bahsediyoruz. Bizi bugüne getiren inancımıza dayanan ümittir. Başörtüsü yasaklarının çözümü için sadece ve sadece hukuka, sivil hayata itimat ettik” dedi.

ŞENTOP, BAHÇELİ, DESTİCİ İLK İMZACI

Zengin, “Türkiye tarihinin en önemli konusuna dair bir anayasa değişikliği teklifi veriyoruz. Bu teklifi biz AK Parti, MHP grubu, Büyük Birlik Partisi ve aynı zamanda bağımsız İstanbul Milletvekili Mehmet Fatih Şeker beyin imzası ile birlikte, bu arada Meclis Başkanımız Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, onların isimleri başta olmak üzere bütün AK Parti milletvekillerimiz, bütün MHP milletvekillerimiz hep beraber bu anayasa değişikliğini, şu ana kadar 336 milletvekilimizin imzası ile beraber, biraz sonra hep beraber arkadaşlarımla Sayın Meclis Başkanımıza götürerek, anayasa değişikliği teklifimizi vermiş olacağız” diye konuştu.

“ANLAŞMIŞ OLSALARDI, ÇÖZÜMLERİ FARKLI OLURDU”

Zengin, başörtüsünün Türkiye’nin yüzde 90’ını ilgilendirdiğini kaydederek, “Şimdi adını telaffuz etmeyeceğim, (başörtüsüne) ‘Bir bez parçası’ diyenler bu konuyu hiç anlamamışlardır. Bunun nasıl bir travma olduğunu asla anlayamamışlardır. Eğer anlamış olsalardı, bugünkü çözümleri de konuyu anlatma şekilleri de çok farklı olurdu” dedi.

Zengin, “AK Parti ve MHP’nin temel konularda fikri anlamda birlikteliği var. 2008 yılında, biz bir araya gelerek bir anayasa değişikliği yaptık. Hatırlayınız şu malum 411 el kaosa kalktı’. Şimdi bunu yazan kişiler gezi yazıları, gastronomi yazıları yazıyorlar. Ama o zaman bence Türkiye tarihinin en utanç verici manşetini atanlardı” diye konuştu.

Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öyle ki Anayasa Mahkemesi’ne gittiler, iptal davası açtılar. Kimin imzası var altında, şu anki CHP Genel Başkanının altında grup başkanvekili olarak imzası var. Ama yetmedi ne yaptılar, AK Parti’ye bir kapatma davası açıldı. Bu davanın açılmasının sebebi başörtüsüne özgürlük talep etmektir. Bir oy ile AK Parti kapatılmadı ama biliyorsunuz suçlu bulundu yaptığı işten dolayı.”

Zengin, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yüzde 50 artı 1 oy zorunluluğu getirmese CHP’nin başörtüsüyle ilgili kanun teklifi vermeyeceğini ifade etti.

Zengin, anayasa teklifini vermek için 200 imza gerektiğini ancak kendilerinin 336 imza ile bu değişiklik teklifini vereceklerini kaydederek, CHP’nin konuya ilişkin kanun teklifini “Bir kanun teklif etmek için bir milletvekili kafidir” diye eleştirdi.

TBMM’YE “REFERANDUMA GİTMEDEN ÇÖZME” ÇAĞRISINDA BULUNDU

Zengin, teklifin TBMM’den halk oylamasına (referandum) gitmeden çözülmesi çağrısında bulunarak, “Diyorum ki geliniz bu anayasa değişikliğine destek veriniz. Bu TBMM’de çözülmelidir. 400 milletvekilini geçerek, referanduma ihtiyaç olmadan, TBMM’ye yakışan budur” dedi.

TEKLİFTE EVLİLİK BİRLİĞİ TANIMI YAPILDI

Zengin teklifin içeriğine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Biz anayasaya evlilik birliğini ‘Bir kadın ve erkek arasında olan bir hukuku ilişki’ ifadesinin koyuyor. Anayasaya tek cümle ile evlilik birliğinin bir kadın ve erkek arasında olan müessese olduğu ifadesini koyuyoruz. Ben TBMM’de bu ifadeye karşı çıkacak milletvekili olduğunu düşünmüyorum.”

Basının sorularını yanıtlayan Zengin, eş cinsel evliliklerin önüne geçmek için mi evlilik birliği tanımına ihtiyaç duyulduğu yönündeki soruya “Hukuken şu anda mümkün değil. Benzer şeyler, teminat altına almak için” dedi.

“KOMİSYON KURULACAK”

Zengin, bir tarikata ait vakıf yöneticinin 6 yaşındayken kızını evlendirmesiyle ilgili Meclis’te araştırma komisyonu kurulup kurulmayacağı yönündeki soruya “Hem Grup Başkanımız İsmet Yılmaz Bey hem de Sayın Cumhurbaşkanımızla görüştüm. Onların görüşlerini de alarak bu araştırma komisyonunu kurmaya karar verdik” diye cevap verdi.

“NEREDE, NASIL, NE GİYECEĞİNE KADININ KENDİSİ KARAR VERİR”

Zengin, İran’da başörtüsü eylemleri ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın kadın evlilik yaşıyla ilgili “Rüşt yaşına girmeden evlendirme söz konusu olmaz” açıklamasıyla ilgili sorulara ise şöyle yanıt verdi:

“Bütün hayatımız bir kadının kendi kararını vermesi üzerine geçti, bir kadın isterse başını örter isterse açar… Nerede, nasıl, ne giyeceğine kadının kendisi karar verir. Bu durum İran için de öyle. Herkes bu kararını kendi verir. Bu manada bakıldığı zaman Diyanet İşleri Başkanımızın açıklamasından da farklı bir şey çıkmıyor. Türkiye’de hangi yaşta genç kızların evlenebileceği bellidir. Medeni Kanun’da bellidir. Medeni Kanun meridir. Diyanet İşleri Başkanımız da farklı bir şey söylemiyor” diye yanıt verdi.

“ŞUBATTA MECLİS’E GELECEKTİR”

Zengin teklifin ne zaman Meclis Genel Kurulu’na geleceğiyle ilgili soruyu da şöyle cevapladı:

“Sayın Başkanımız Anayasa Komisyonu’muza yönlendirecektir. Nihayetinde ocak ayı sonunda görüşülüp, şubatta Meclis’e gelecektir. Daha evvel olduğu gibi 400’ün üzerinde rey alarak referanduma gitmeden gerek kalmadan, Meclis’in onuru olarak Meclis’ten çıkmasıdır. Zaten biliyorsunuz, 360 ile 400 oy almanız halinde mecburen referanduma gitmesi gerekiyor. Bizim amacımız 400 aşması ve referanduma gerek kalmadan Meclis’in hep beraber bu tarihi yaraya noktayı koymasıdır.”