AKP iktidarında kapatılan köy okullarının toplam sayısı belli oldu. Diyanet’in, “Köylerde devletin tek temsilcisi olarak imamlar kaldı” iddiasını anımsatan verilere göre, 2002-2022 döneminde 19 bin 708 köy okulunun kapısına kilit vuruldu. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 3 milyon 275 bin 458 olan köy okullarına kayıtlı öğrenci sayısı, 2022 itibarıyla 609 bin 137’ye kadar geriledi.

İktidarın, milyonlarca öğrenciyi taşımalı eğitime mahkûm eden okullaşma politikasının acı sonuçları, resmi veriler ile ortaya konuldu. Köy okullarının sayısı, 2002 yılından 2020 yılına kadar dramatik şekilde düştü.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı , 2002-2003 eğitim öğretim döneminde köylerdeki okulların toplam sayısı 32 bin 401 ile ifade edildi. Toplam 32 bin 401 okulun 25 bin 258’ini ilkokullar ile ortaokullar, 6 bin 388’ini okulöncesi kurumlar, 755’ini ise ortaöğretim kurumları oluşturdu.

2002-2003 eğitim öğretim döneminde köylerdeki öğrencilerin toplam sayısının ise 3 milyon 275 bin 458 olduğu bildirildi. Öğrencilerin 2 milyon 914 bin 683’ünün ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi olduğu belirtildi.

DRAMATİK BİR DÜŞÜŞ YAŞANDI

İktidarın, köy okullarını görmezden gelen politikası nedeniyle köylerdeki okul ve öğrenci sayısı 2021-2022 eğitim öğretim döneminde ise dramatik şekilde düşüş kaydetti. Buna göre, 2022 yılındaki köy okulu sayısı, 2002 yılına göre 19 bin 708 azaldı. Aynı dönemde eğitim yaşamına köyünde devam eden öğrenci sayısında yaşanan düşüş ise kayıtlara 2 milyon 666 bin 321 olarak geçti.

"KÖY OKULLARINDAN ÇOK BAŞARILI İNSANLAR ÇIKTI"

Verilerideğerlendiren Eğitim Uzmanı Ali Taştan, “AKP iktidarının politikaları sonucu köyler boşaldı. Sonucunda köy okulları kapandı. Köy okulları, çocuklarımızın doğal ortamda, yaparak yaşayarak eğitim gördükleri kurumlardı. İlkokulu köyde okuyan yoksul çocuklar içerisinden ülkemizi yöneten çok başarılı insanlar çıktı. Çünkü köy okullarındaki öğrenme ortamları izole edilmiş yerlerdi” ifadelerini kullandı. Köy okullarının kapatılması ile köylerde devletin temsili olarak yalnızca imamların kaldığını belirten Taştan, “Öğretmenlerin köylerden uzaklaşmasıyla tarikat ve cemaatler boşluğu doldurdu. Bunun yanı sıra köyde öğretmen bulamayan insanlar şehirlere göç etti. Üretim azaldı. Hayvancılık sekteye uğradı” dedi.

KÖYLER İMAMLARA KALDI

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, 11 Ağustos’ta iktidara yakınlığı ile bilinen bir kanalda yayımlanan programa katıldı. İşliyen, 130 bini aşkın personeli ile dev bir orduya dönüşen Diyanet’e bağlı çalışanların, “Halkla iç içe, yüz yüze olan bir meslek icra etmeye çalıştığını” kaydetti. İktidarın, köy okullarının kapısına kilit vurduran politikalarını akıllara getiren konuşmasında İşliyen, din adamlarının, mezra ve köylerde devletin tek temsilcisi olarak kaldığını savundu.

"TEK ÖĞRENCİ BİLE OLSA KÖY OKULU AÇILMALI"

Taştan, önerilerini şöyle sıraladı:

•Tek öğrenci bile olan köylerin okulları açılmalı.

•Tüm köy okulları modernize edilmeli.

•Köylerde çalışan öğretmenlerin ders ücretleri yüzde yüz artırılmalı.

•Köy okullarına kayıtlı tüm öğrencilerin kırtasiye, kılık- kıyafet ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalı.

•İlkokulu köylerde tamamlayan tüm öğrencilerimize parasız-sınavsız yatılı ortaokul ve lise imkânı tanınmalı.