Fukuşima Nükleer felaketinin 10’ıncı yıldönümünde Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde 3’üncü ünitenin temeli atılacak.

Tüm itirazlara rağmen Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin yapıldığı Mersin'in Gülnar ilçesinde inşaat aralıksız sürüyor. Dünyada "Yap-Sahip Ol-İşlet" modeline göre gerçekleştirilen ilk nükleer güç santrali projesi olan Akkuyu’da hedef; ilk reaktörün 2023'te devreye girmesi yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi. Santralin geçen yıl lisansı alınan üçüncü reaktörünün temeli ise 10 Mart'ta atılacak. Temel atma töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in online olarak katılacakları program ile yapılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise törene bizzat Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nden katılacak.

İLK REAKTÖR 2023'TE HİZMETE ALINACAK

Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımı, Rusya tarafından yapılıyor. Hükümetler arası anlaşma Rusya ile 2010 yılında imzalandı, 3 Nisan 2018'de ise ilk harç karıldı. 4 reaktörden oluşan santralde reaktörlerin her biri 1200 megavat güce sahip. İlk 2 reaktörün inşası sürüyor. Akkuyu’da ilk reaktör, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023'te hizmete alınacak. Kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar işletilmesi planlanıyor. Santralin maliyeti 20 milyar dolar. 4 bin 800 megavatlık tam kapasite ile hizmet verdiğinde yıllık ortalama 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Bu rakam İstanbul'un enerji ihtiyacının tamamı, Türkiye'nin ise yüzde 10'u anlamına geliyor. Akkuyu, dünyada "Yap-Sahip Ol-İşlet" modeline göre gerçekleştirilen ilk nükleer güç santrali projesi. Tahmini hizmet ömrü 60 yıl olan projeyi ilk 15 yıl Ruslar işletecek. Ancak inşaatında olduğu gibi çalışanların da çoğunluğu Türklerden oluşacak. Santralde çalışmak üzere 600 Türk öğrenci, Rusya'da eğitime alındı. Personel yetiştirme programını tamamlayan 143 mezun, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ekibine katıldı. Şu anda 107 Türk öğrenci ise lisans ve lisansüstü öğrenimlerine devam ediyor.