CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Devlet Tiyatroları'nın şubat ayında 65 yaş üzeri tiyatroculara sahne yasağı koyduğunu hatırlatarak, “Gösterdiğimiz tepkilerden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı 1 Mayıs’ta bu yasağın kaldırıldığını açıkladı. Ancak yasak fiilen devam ediyor. Usta oyunculara saati 91 lira ödeniyor. Bu emek düşmanlığıdır. 2 saatlik bir tiyatro oyunu için 182 lira ödeme yapılacak” dedi.

CHP Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi yaptığı yazılı açıklama ile şubat ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı sanatçıların kanunda sınır olmadığı halde 65 yaşında zorla emekli edilmesini gündeme taşımıştı. Tepkiler sonrasında 1 Mayıs’ta bakanlık 65 yaş üstü sanatçıların tekrar sahne alacağını açıklamıştı.

İlgezdi, bir düzenleme yapılmadığı için sanatçılara saatlik 91 lira ödendiğinin ortaya çıktını ifade ederek, şunları belirtti:

 “Tiyatroya yıllarını veren sanatçılara yapılan tam bir emek sömürüsüdür. Fiilen sanatçılara siz oynamayın demektir bu ücret. Üstelik ayda 5 saatten fazla çalışmaları da yasak. Bu nedenle ayda 3 gösterim yapması mümkün değil sanatçının.  Bu durumda yıllarını tiyatroya adamış sanatçıların sahneye çıkmaları engellenmiş oldu.  

“KANUNDA YOK”

Sanatçılar özlük kaybı yaşamamaları için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabidir. Devlet Memurları Kanunu’nun 65 yaş üzeri emeklilik zorunluluğu sanatçıları kapsamamaktadır. 5441 sayılı Devlet Tiyatrosu Kuruluşu Hakkında Kanun’da 65 yaş üzeri emeklilik kuralı yoktur. Bu nedenle şubatta alınan karar kanuna aykırıdır.”

Şubatta konu hakkında soru önergesi verdiğini de hatırlatan İlgezdi, “10 ayı geçti ama Bakanlık diğer önergelerimize yanıt vermediği gibi bu önergemizi de yanıtlamadı. Açıkça kanuna aykırı şekilde emekli edilen sanatçılarımız bir de saat başına 91 lira gibi komik ötesi bir ücret verilerek, sahneye çıkmaları engelleniyor” dedi.