Fransa'da geliştirilen yapay zekaya sahip bir algoritma, insanları akıllı telefonlarını tutarken ellerinin titremesinden onları tanımayı öğrendi.

Fransa'daki Toulouse Bilgisayar Bilimi Araştırma Enstitüsü'nden Gentian Jakllari ve meslektaşları, bir akıllı telefonu tutarken el titreşimlerindeki kalıplara dayalı olarak bir kişiyi tanımlamak için yapay zekalı bir algoritma geliştirdiler.

Ekip, her biri bir akıllı telefon tutan 217 gönüllüyü kayıt altına alırken, cihazın sensörleri 30 saniyelik ölçüm oturumu veya bu tür bir dizi oturum sekansı sırasında veri topladı. 

Yapay zeka, bireysel akıllı telefon kullanıcılarını ayırt etmenin en iyi yolunu bulmak için bu verilerin yaklaşık yarısını kullandı.

Ekip daha sonra gruptaki belirli bireyleri tanımlayıp tanımlayamayacağını görmek için algoritmayı verilerin diğer yarısıyla test etti. 1100 testte algoritma, doğru kişiyi 1,5 saniye içinde zamanın yüzde 92,5'i civarında tanımladı.

Bu teknolojinin akıllı telefonunuzda bir tür gizli şifre gibi kullanılmasını engelleyen tek şey, hareketin doğruluğunu etkilemesidir. Bu konuyla ilgili Fransa'daki Lille Üniversitesi'nden araştırmacı Kevin Jiokeng, "Örneğin, bir arabada veya trendeyseniz, aracın hareketi sizi de titrettiği için algoritmanın algısı bozulacaktır." dedi.

Bir robot uzmanı yapay zekanın 2040 ile 2050 arasında tekilliğe ulaşabileceğini, kendi kendine hale geleceğini ve artık insanların işlev görmesine ihtiyaç duymayacağını söyledi.