İleri Haber’e göre, Manisa'nın Akhisar ilçesinde kurulu yaklaşık 900 işçinin çalıştığı Graniser Seramik Fabrikası’nda önceki gün toplu işten çıkarma gerçekleşti. İşçiler, geçen hafta 15, bu hafta ise yaklaşık 20 işçinin işten çıkarıldığını söyledi.

Çimse-İş Sendikası'nın yetkili olduğu Graniser Seramik fabrikasında işçiler, atılan işçilere açık şekilde bir gerekçe sunulmadığını belirtti. Sendikanın hakları için bir şey yapmadığını söyleyen işçiler, sorunlarını tartışmak için önce telefondan bir grup kurduklarını, ardından iş yeri temsilcilerini değiştirip kendi içlerinden bir temsilcinin kabul edilmesini istediklerini ifade etti.

Evrensel'den Dilek Omaklılar'ın haberine göre işçiler, ses çıkarmaya çalışınca işten çıkarıldıklarını belirtti.

'İŞÇİLER KAYGILI'

Koşulların günden güne kötüleştiğini anlatan işçiler, "Asgari ücrete yapılan zamların bize çok etkisi olmadı, bizim adımıza ek ücret talep edemedi sendika. İşten atmalar başladı, şimdi ise diğer işçiler de kaygılı; işsiz kalmaktan korkuyorlar" ifadelerini kullandı. 

Asgari ücretin biraz üstünde çalışan işçiler yıllardır verilen ayakkabı fişiyle bir ayakkabı bile alamadıklarını ifade etti. 300-500 TL verilen erzak fişinin ise yetmediğini söyleyen işçiler, asgari ücretle çalışan başka iş yerlerinin koşullarının daha iyi olduğunu belirtti.

SENDİKAYA TEPKİ

Ayrıca bu zamana kadar Çimse-İş Sendikası yetkililerini doğru düzgün görmediklerini ifade eden işçiler, “Sendikacılar gelse de idari binaya sendika odasına geliyorlar, bayramda geldiklerinde sadece girişte kolonya şeker tutuluyor o kadar. Kimseyle konuştuklarını görmedik" dedi.

Çimse-İş’ten istifa ederek Kristal-İş Sendikası'na geçen ve hakları için eylem yapan Serel fabrikasındaki işçilerin eylemlerine de değinen işçiler, Serel işçilerinin mücadelesini kırmak için sendikanın kendi fabrikalarından da işçi taşıdığını aktardı. İşçiler, "Temsilciler, Serel’in önüne 15 işçi götürdü Çimse-İş’i savunsun diye. Kimsenin de haberi yoktu. Sonra fabrikada herkesin haberi olunca Çimse-İş’i kınamaya başladık. İşçilerin seslerini duymuyorlar ama Serel için işçi götürüyor diye düşündük" diye anlattılar.