HABER MERKEZİ

İklim krizi ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi pek çok ülkede orman yangınlarının en önemli tetikleyicisi durumunda. Temmuz ayının başından yoğunlaşan orman yangınları, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) yeni projesi ile yakından izlenebiliyor. FIRMS adlı platform küresel ısınma ve insan faaliyetlerinin doğaya verdiği zararın ciddiyeti ortaya koyuyor, ister günlük, ister belirli periyodlarla orman yangınlarının seyrini takip etmeyi mümkün kılıyor. Harita incelendiğinde Latin Amerika’dan Güney Afrika’ya, Kanada’dan Sibirya’ya pek çok ülkenin orman yangınları ile boğuştuğu görülüyor.

İSPANYA: KONTROL ALTINA ALDI

Temmuz yangınlarından etkilenen ülkelerden biri olan İspanya’da Conca de Barberà ve Anoia bölgelerinde 1.700 hektardan fazla alan yandı. Lietor'da hafta sonu 2.500 hektardan fazla alan yandı. İspanya, etkili bir mücadele ile hafta başında orman yangınlarını yüzde 90 oranında kontrol altına aldı.

İTALYA: HER YER KIRMIZI

Hafta sonu ve pazartesi yaşanan yangınlarda İtalya ve özellikle Sardunya Adası, en çok etkilenen bölgelerden oldu. Toplamda 20 bin hektar ormanlık alan yandı. Bölgede orman yangınlarını söndürmek için 7.500 kişi görevlendirildi ve 20’den fazla uçak kullanıldı. Fransa ve Yunanistan da yangına müdahale etmek için İtalya’ya 4 uçak gönderdi.

FRANSA: 900 HEKTAR YANDI

NASA’nın yangın haritasında yer yer kırmızılıklarla öne çıkan Fransa’nın güneyinde 25 Temmuz’da 900 hektarlık ormanlık alan tamamen yok oldu. Yangını söndürmede 9 uçak kullandı.

YUNANİSTAN: 50’DEN FAZLA YANGIN

Yunanistan'da son günlerde sıcaklıklar 39 dereceye kadar yükseldi. Başbakan Kyriakos Miçotakis, yaptığı açıklamada ülke genelinde son 24 saat içinde yaklaşık 50 yangınla mücadele ettiklerini duyurdu. En fazla yangın söndürme uçağına sahip olan ülkelerden biri olan Yunanistan’da farklı bölgelerdeki yangınlara etkili biçimde müdahale ediliyor.

PORTEKİZ: AVRUPA’NIN KAV KUTUSU

Son yangınlardan çok etkilenmese de Portekiz Avrupa’da orman yangılarından en çok etkilenen ülke. Avrupa’nın “kav kutusu” olarak anılan ülkede her yıl 130.000 hektar orman kaybı yaşanıyor.

RUSYA: SİBİRYA YANIYOR

Rusya’nın Sibirya bölgesinde geçtiğimiz hafta başlayan orman yangınları hâlâ devam ediyor. Yangın söndürme çalışmalarında 2 bin kişi görev alıyor. Sibirya bölgesinde şimdiye kadar 1,3 milyon hektardan fazla alan, rekor sıcaklıkların yol açtığı orman yangınları yüzünden yok oldu.