Haber: MÜNKER ODABAŞI

Akaryakıta yapılan zamlar yeni yılda da hız kesmeden devam ediyor. Yeni yılın ilk ayında benzine 3 kez, motorine 3 kez ve LPG’ye ise 2 kez olmak üzere akaryakıta toplam 8 kez zam geldi.
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) 2022 yılı verilerine göre, ocak ayında benzine 1 lira 70 kuruş, motorine 2 lira 75 kuruş, LPG’ye ise 1 lira 7 kuruş olmak üzere akaryakıta toplam 5 lira 52 kuruş zam gerçekleşti. 

zam1

(Kaynak: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, 2022)

EŞEL MOBİL SİSTEMİ NEDEN BİTTİ?

Tüketicinin alım gücünün düşmesini önlemek amacıyla akaryakıt fiyatlarındaki artışların Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) otomatik bir şekilde karşılanmasını ve akaryakıtın pompa fiyatının sabit kalmasını sağlayan Eşel Mobil Sistem (EMS), 2018 yılı mayıs ayında kullanılmaya başlandı. Ancak, döviz kurunun yükselmesi ve TL’nin değerinin düşmesiyle birlikte akaryakıt ürünlerinin rafineri çıkışları da arttı. Bu nedenle, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan ÖTV sıfıra inerken teknik olarak Eşel Mobil Sistem de işlemez hale geldi.

YENİ YIL ZAMLARI POMPAYA YANSIDI

Hal böyle olunca, 2021 yılında Ekim ayına kadar akaryakıtta gerçekleşen zamların neredeyse çoğu pompaya yansımadan ÖTV’den karşılanırken Ekim ayından itibaren yapılan tüm zamlar doğrudan pompa fiyatına yansıdı.

Öte yandan, 2022’nin ocak ayında akaryakıt ürünleri içerisinde en yüksek zammı 2 lira 75 kuruşla motorin görürken ocak ayı boyunca hiç indirim gerçekleşmedi.

zam2

(Kaynak: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, 2022)

AKARYAKIT FİYATLARI 1 YILDA İKİ KATINA ÇIKTI

Geçen yıl şubat ayında 7 lira 29 Kuruş olan benzinin litre fiyatı bu yıl şubat ayı başında 14 lira 53 kuruşu gördü. Motorinin litre fiyatı geçen yıl 6 lira 67 kuruş iken bu yıl 15 liraya dayandı. LPG ise 2021’in başında 4 lira 5 kuruştan tüketiciye ulaşırken 2022’nin ilk aylarında 9 lira 41 kuruş olarak pompaya yansıdı. 

zam3

(Kaynak: Türkiye Petrolleri Geçmiş Dönem Akaryakıt Fiyatları, 2021-2022)