AKP'li Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atadığı Mehmet Naci İnci tarafından görevden alınan Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim görevlisi ve belgeselci Can Candan hukuk mücadelesini kazandı. 

Daha önce ‘görevine son verilme’ kararı yürütmeni durduran İstanbul 7. İdare Dava Mahkemesi davayı karara bağladı. Mahkeme ‘görevden alma’ işlemini hukuksuz bularak iptal etti. Ayrıca Candan'a yoksun kaldığı özlük hakların ve maddi hakların da faiziyle geri ödenmesine hükmetti.

Candan kararı sanal medya hesabından, “16 Temmuz 2021 tarihli Naci İnci imzalı ‘görevime son verilme’ işlemine dair açtığım davada, mahkeme 31.05.2022 tarihli kararı ile yapılan işlemi hukuksuz bularak iptal etmiş; yoksun kaldığım özlük ve parasal haklarımın faiziyle birlikte ödenmesine karar vermiş” sözleriyle duyurdu.

NE OLMUŞTU? 

Boğaziçi Üniversitesi’nde Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünde tam zamanlı öğretim görevlisi olan ve 2007'den beri üniversitede eğitim veren Can Candan, atanmış rektör Prof. Dr. Naci İnci tarafından 16 Temmuz 2021’de görevinden uzaklaştırıldı. Candan, 13 Ağustos 2021’de yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. Eğitim-Sen de daha sonra bu davaya müdahil oldu. İstanbul 2. İdare Mahkemesi 20 Ocak 2022’de talebi reddetse de Candan’ın karara itirazının ardından 7. İdare Dava Mahkemesi, 16 Şubat’ta yürütmenin durulmasına karar vermişti.