BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sosyal yardımlarında usulsüzlükler tespit edildi. Bakanlığın, Sağlık Bakanlığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu Veri Tabanı’nda (ESKR) kaydı bulunmayan kişiler ile kaydı olup ağır engelli veya tam bağımlı olmayan kişilere evde bakım ödemesi yaptığı belirlendi.

USULSÜZ SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK ÖDEMESİ

Sayıştay’ın, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın mali hesaplarına yönelik denetimleri, sosyal yardımlardaki çarpıklığı gözler önüne serdi. Denetim raporuna göre, 18 yaşını tamamlamış bazı kişiler, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik’te aranan şartları taşımamalarına rağmen sosyal ve ekonomik destek ödemesinde bulunuldu.

YAZILIM İLE TAKİP EDİLMELİ

Sayıştay denetçileri, sosyal ve ekonomik destek ödemelerinin, yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılabilmesi için yardım yapılan kişilerin şartlarının yazılım marifetiyle takip edilmesi gerektiğini belirtti.

İKİ BAKANLIKTAKİ VERİLER BİRBİRİ İKE UYUŞMUYOR

Sosyal yardımlara ilişkin usulsüzlükler bununla da sınırlı kalmadı. Bakanlığın veri tabanında, yardım ve destek başvurusunda bulunan kişilerin başvurularının değerlendirilmesinde kullanılan bilgiler ile Sağlık Bakanlığı veri tabanında yer alan bilgilerin birbiriyle uyuşmadığı anlaşıldı. Sistemler arasındaki uyumsuzluk, şunlara neden oldu:

  1. Sağlık Bakanlığının engelli sağlık kurulu raporu (ESKR) veri tabanında kaydı olmayan kişiler için ve Sağlık Bakanlığının ESKR veri tabanında kaydı olup da ağır engelli veya tam bağımlı ifadesi içeren ESKR’si olmayanlar için gerekli teyit işlemi yapılmadan, evde bakım ödemesi yapılmıştır.
  2. Sağlık Bakanlığının ESKR veri tabanında kaydı olmayan ve Sağlık Bakanlığının ESKR veri tabanında kaydı olup engel oranı % 40’ın altında olan kişilere, 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’a göre engelli aylığı ödemesi yapılmıştır.
  3. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından şüpheli engelli sağlık kurulu raporları üzerinden yardım ve destek koşullarını taşıdığı şüpheli olan kişilere yardım ve destek ödemesi yapılmaya devam edildiği görülmüştür.

ÖDEME LİSTELERİNE MÜDAHALE ERİSKİ DENETİMLERE YANSIDI

Bakanlığın öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ve çalışma izni süresi bitmesine rağmen sigorta primleri yatırılarak çalışmaya devam eden bazı kişileri takip etmediği ve bu kişilere idari yaptırım uygulamadığı belirlendi. Sosyal yardımlara ilişkin ödeme sürecinin, 5018 sayılı Kanun hükümlerine uygun bulunmadığı ve ödeme listelerine müdahale riski barındırdığı da denetimlere yansıdı.