Haber: Güven Boğa

Aile hekimleri yurt genelinde, 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki olarak iş bıraktı. Aile hekimleri, yaptıkları açıklamada "Zulüm ve baskı yönetmeliği kalkana kadar mücadelemiz sürecektir" dedi.

Adana Aile Hekimleri Derneği (ADANAHED) adına basın açıklamasını Kadir Can Tuncel okudu.

"YERİNE GETİRİLEMEZ ŞARTLARLA DOLU"

Tuncel, pandemi döneminde sağlık çalışanlarının verdiği mücadeleye dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Aile hekimleri varoluş amaçları gereği halkın sağlığını korumak için var gücüyle mücadele etmektedir. Bu mücadelede de sağlık verileri göstermiştir ki çok başarılıdır.
Anne bebek ölümlerini büyük ölçüde engellemiş, aşılamalarda dünya standartlarının üzerinde başarılar yakalamış ve ülkenin sağlık politikasında hem maddi hem manevi görevlerini zor şartlara rağmen fedakarca yerine getirmiştir. Pandemi sürecinde kronik hastalık dememiş, evde yatalım dememiş, izin kullanmamış, yüzlerce şehit vermek (tabi şehit olarak asker polis öğretmen sayılırken bizler sayılmadık) pahasına sahada görevinin başında kalmıştır.

İşte bu zor şartlar altında bizler görevimizi yaparken, Ankara'da 3-4 bürokrat ortalığı karıştırmak adına (amaçları ne ise artık) sayın Sağlık Bakanını, sayın devlet başkanını kandırarak 'aile hekimlerine para veriyoruz, onların işlerini kolaylaştırıyoruz' yalanını söyleyerek, almadığımız ve asla da alamayacağımız ücretleri de içeren, yerine getirilemez şartlarla dolu, ağır cezalar içeren baskı ve zulüm yönetmeliğini çıkarmışlardır.

İHD Adana hapishane (2)

"MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

Mazeretli dahi olsanız 5 nöbete gelmemeniz iş akdi feshini gerektirmektedir. Allah göstermesin kaza geçirseniz, hastalansanız iş aldiniz fesh esilmektedir. Kabul edilebilir değildir. Yıllardır aile hekimliği adına maliyeden parayı alıp başka kaynaklara aktarmayı adet haline getiren bu insanlara dur demenin vakti gelmiştir.

Aile hekimliği birimlerine ait personelin parasını devletten almalarına rağmen aile hekimlerinin %20 si aile sağlığı çalışanları olmadan hizmet vermeye zorlanmış, idareden çalışan talep edenler de tehdit edilmiştir. 

Son yönetmelikle zaten açlık sınırında, pandemi ve diğer iş yükü altında ezilen aile sağlığı çalışanlarının maaşlarından 500 lira, aile hekimlerinden 1500 tl kesilmiştir. Ağır iş yükü altında sistem çökme noktasına gelmiştir.

Bu ve bunun gibi birçok baskı içeren yönetmeliği kabul etmiyoruz. En önemlisi de sayın Bakan ve Bakan Yardımcısının da son anda fark ettiği gibi Ankara'daki yalan şebekesi bakanlıkla bizi istemememize rağmen karşı karşıya getirmiştir.

Zulüm ve baskı yönetmeliği kalkana kadar mücadelemiz sürecektir."

İHD Adana hapishane (1)