Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Maraş depremlerinin ardından hükümetin olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen bölgelerle ilgili mektubuna cevaben yazılı bir açıklama yaptı. AİHM, 9 Mart'ta kamuoyuna duyurduğu kararlar ile birlikte depremden etkilenen kişilerin mahkemeye yaptıkları veya yapacakları başvurularla ilgili bir dizi kolaylaştırıcı uygulama yapacağını duyurdu.

AİHM’den yapılan açıklamaya göre, deprem bölgesinden gelen '6 Şubat’tan önceki ve sonraki başvuruların Mahkeme İç Tüzüğü'nün 47. maddesinin gerekliliklerine uyumlu olup olmadığına ilişkin değerlendirme ikinci bir duyuruya kadar askıya alındı.' AİHM'in deprem bölgesinden yapılan, başvuru süreci devam eden veya biten davalarla ilgili taraflara bilgi vermeyi sürdüreceği kaydedilen açıklamada, kesinleşen mahkeme kararlarına itirazla ilgili olarak 3 aylık sürenin, deprem bölgelerinden gelen başvurular için uzatılabileceği ifade edildi.

'OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA GEÇ YAPILAN TALEPLER DEĞERLENDİRİLEBİLİR'

AİHM'in bu bağlamda aldığı karar kapsamında deprem bölgelerinden yapılan başvurularla ilgili hükümetin görüşlerine karşı ek bir bilgi talep edilmesi veya maddi tazminatlara ilişkin ihbar süresi de uzatıldı. AİHM'den yapılan açıklamada, "Zaman sınırlarının uzatılmasına ilişkin talepler dava bazında değerlendirilecektir; Büyük Daire'ye sevk konusundaki 3 aylık zaman sınırında genel bir uzatma yapılmayacak olup olağanüstü durumlarda geç yapılan taleplerin kabul edilmesi değerlendirilebilecektir" denildi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 35. maddesi uyarınca dört aydan fazla genel uzatma olmayacağına işaret edilen açıklamada, bununla birlikte AİHM'in, olağanüstü durumları dikkate alarak bu kabul edilebilirlik kriterine uygunluğu değerlendirmeyi sürdüreceği belirtildi.