CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, "IMF'in verilerine göre Türkiye'nin dünya ekonomisindeki payı, darbenin yapıldığı 1980'de yüzde 0,86 idi. Bu oran, 2013'te yüzde 1,24'e çıktı, başkanlık sistemine geçtiğimiz 2018 yılında ise yüzde 0,91'e düştü. Bugün ne biliyor musunuz? 0,67. Yani getirdiğiniz Türk tipi başkanlık sistemi, Türk tipi ekonomik model, bu ülkeye 80 darbesinden daha fazla zarar vermiş. Şimdi bir kere daha soruyorum; kim haklı çıktı? Ne yazık ki üzülerek söylüyorum; bir kere daha biz haklı çıktık" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün TBMM, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor. 

“DÜNYANIN NERESİNDE VAR, 7 YILDA DOLAR CİNSİNDEN 22,5 KAT KÂR”

Genel Kurul’da söz alan CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u eleştirdi. İmar değişikliklerine değinen Zeybek, şunları söyledi:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı... Çevreyle ilgisi var mı, şehircilikle ilgisi var mı, iklim değişiklinin neresinde? Şimdi size birkaç örnek vermek istiyorum: Yeşil alanların imara açılması, parsel bazında plan uygulamaları, rant odaklı imar kararları, belirli kişi ve gruplara çıkar sağlamaya dönük imar çalışmaları. İşte birkaç örnek: Kadıköy 421 ada, 286 parseli ticari alana açıyorsunuz, mahkeme iptal ediyor. Beykoz Dereseki'de yemyeşil bir alanı imara açıyorsunuz, mahkeme iptal ediyor. Göktürk'te bin 200 dönümlük bir imar parseli; uygulama görmüş, yeşil alana, spor alanına terk edilmiş olan alanları Demirören Grubu’nun büyük medya transferi yaparken Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolarlık kredinin karşılığı olarak ipotek kabul ediyorsunuz. AK Parti Grubu; 2010 yılında 14 milyon dolara alınan bir arsayı 2017 yılında bu arkadaşlar tam 315 milyon dolara Ziraat Bankası’na kamulaştırdılar. Dünyanın neresinde var, 7 yılda dolar cinsinden 22,5 kat kâr?”

“YAZIKLAR OLSUN, YAZIKLAR OLSUN, YAZIKLAR OLSUN”

Zeybek, “İmar planı yapılıyor, mahkeme iptal ediyor. Bu Bakanlık, kurum görüşlerini öylesine hızlı alıyor ki pazartesi günü iptal edilen planı perşembe günü yeniden askıya çıkarıyor. Gecekondu mahallelerinde 10 yılda yapılmayan planlar, imar planları, bu Bakanlığın iktidarında, çıkar grupları için 4 gün içinde askıya çıkarılıyor. Sonra mahkeme planı bir daha iptal ediyor, o zaman gelsin kamulaştırma. Kamulaştırılan bu araziyle ilgili olarak bir uygulama yapıyorsunuz Sayın Bakan. Kamuya terk edilmesi gereken yeşil ve spor alanlar, kök tapu, kök parsel üzerinden yeniden parsel numarası alarak yeniden imar planlarıyla imara açılırsa bunun yaratacağı tahribatı öngörmek mümkün değildir. Israrla ve inatla bunu size söyledik; bu bir yanlıştır. Bin 200 dönümlük kök parsel üzerinden neredeyse bin 100 dönümünü imara açmış oldunuz. Yazıklar olsun, yazıklar olsun, yazıklar olsun” dedi.

“TÜRK TİPİ BAŞKANLIK SİSTEMİ, TÜRK TİPİ EKONOMİK MODEL, BU ÜLKEYE 80 DARBESİNDEN DAHA FAZLA ZARAR VERMİŞ”

Görüşmelerde söz alan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Size farklı bir veri vereceğim. IMF'in verilerine göre Türkiye'nin dünya ekonomisindeki payı, darbenin yapıldığı 1980'de yüzde 0,86 idi. Bu oran, 2013'te yüzde 1,24'e çıktı, başkanlık sistemine geçtiğimiz 2018 yılında ise yüzde 0,91'e düştü. Bugün ne biliyor musunuz? 0,67. Yani getirdiğiniz Türk tipi başkanlık sistemi, Türk tipi ekonomik model, bu ülkeye 80 darbesinden daha fazla zarar vermiş. Şimdi bir kere daha soruyorum; kim haklı çıktı? Ne yazık ki üzülerek söylüyorum, bir kere daha biz haklı çıktık. Neden mi? Sanayinin yapısını değiştirmeden, yapısal reformlar yapmadan, bilgi üretmeden, teknoloji üretmeden, teknolojik yoğunluğu artırmadan paranın değerini ve emeği ucuzlatarak, ihracatı artırarak büyümeye çalışmak ve böylece enflasyonu kontrol edeceğini ummak, en hafif ifadeyle iş bilmezlikti. Ne yazık ki duvara tosladık” diye konuştu.

“KİRALAR MI UCUZLADI? HAYIR, KİRALAR DAHA DA ARTTI”

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ise “En iyi bildiğiniz beton dökmek konusuna bir bakalım. ‘1 milyon 170 bin konut yaptık’ diyorsunuz. ‘3 milyonu aşkın dönüşüm gerçekleştirdik’ diyor Sayın Bakan. Vatandaşlarımız 20 yıl öncesine göre daha kolay, daha ucuz konut sahibi mi oluyor? Hayır, olamıyor. Kiralar mı ucuzladı? Hayır, kiralar daha da arttı. Dar gelirliye ücretsiz konut mu verdiniz? Hayır, vermediniz. Deprem riski olan tüm konutları yenilediniz mi? Hayır, yenilemediniz. Milyonlarca vatandaşımız hâlâ riskli binalarda yaşıyor mu? Evet, yaşıyor. Bundan kim sorumlu? Müteahhitler mi, demir çelik satanlar mı, beton satanlar mı, yoksa dış güçler mi? Sayın Bakan, siz sorumlusunuz, siz. Yazıklar olsun size diyorum artık” dedi.