ESRA NUR PERVAN

Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Taşhan’da Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait dükkanların kiralarına yapılan yüzde 322’lik zam, esnaf tarafından tepkiyle karşılandı. Taşhan esnafını ziyaret eden CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Herkes elini vicdanına koysun. Memleketin ve milletin durumu, yaşanan sıkıntılar ortada. Böyle bir tabloda esnafımızın sırtına böyle bir kira zammını yüklemek hiç vicdani değil, ahlaki değil, insani değil” dedi.

Ahmet Kaya, Trabzon’da kiralarına yüzde 322 zam yapılan Taşhan esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Tarihi Taşhan’da esnafın pandemi süreci, pahalılık, artan elektrik faturaları, personel giderleri, sigorta primleri ve vergiler nedeniyle zaten zor günler geçirdiğini belirten Kaya, şunları söyledi:

BÖYLE BİR KİRA ZAMMI VİCDANİ, AHLAKİ, İNSANİ DEĞİL”

“Esnafımızın kirasına yüzde 100 değil, yüzde 200 değil, tam yüzde 322 nispetinde kira artışı yapılmış. Herkes elini vicdanına koysun. Memleketin ve milletin durumu, yaşanan sıkıntılar ortada. Böyle bir tabloda esnafımızın sırtına böyle bir kira zammını yüklemek hiç vicdani değil, ahlaki değil, insani değil. Yıllık enflasyon artışının yüzde 85 civarı olduğu bir ortamda yüzde 322’lik kira zammı nereden çıkıyor? Burada 70-80 yıllık esnaf var. 4 kuşaktır burada çalışan esnafımız var. 8 metrekarelik çok küçük dükkanların 465 lira olan kiraları bin 500 liraya çıkarılmış. Artan maliyetler altında ezilen esnafımızın sırtına bir de bu yüksek kira zammını yüklemeyin. Bu zam kararını verenlere, özellikle Vakıflar Bölge Müdürü’ne ve Vakıflar Genel Müdürü’ne ve vakıfların bağlı olduğu bakanlığa sesleniyorum. Elinizi vicdanınıza koyun. Bu kabul edilemez zam kararını tekrar bir değerlendirin ve kira artışlarını makul oranlarda tutun. Esnafımızın belini bükmeyin.”

“ZATEN İŞ YAPAMIYORUZ, MAĞDURUZ”

Bir Taşhan esnafı ise “Yemin ederim daha 3 tane pantolon yaptım. 70 lira gelen elektrik parası, şimdi 450 lira geliyor… 480 lira ödediğimiz kiramızı bin 500 lira yaptılar. Zaten evimizi geçindiremiyoruz, akşama kadar iş yok. Tüm arkadaşlarımız aynı durumda. Her yıl 60-70 lira artan kiramızı yüzde 322 artırdılar. Esnaf olarak mağduruz. Yapılan zamdan şikayetçiyiz. Gerekenin yapılmasını istiyoruz” dedi.