CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta binaların üzerindeki baz istasyonlarının da yerle bir olduğuna dikkat çekerek, “Afetlerde iletişim büyük önem taşıyor. Deprem nedeniyle yıkılan binaların üzerindeki baz istasyonları da kullanılamaz hale geldi. Bu nedenle iletişim adeta felç oldu, kimse kimseyle konuşamaz oldu. Deprem bölgelerinde binaların üzerine baz istasyonu kurulmamalıdır” dedi.

Ahmet Kaya, depremin ardından ziyaret ettiği Kahramanmaraş’ta binaların durumuyla ilgili değerlendirme bulundu. CHP Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş ile birlikte depremde yerle bir olan baz istasyonlarında inceleme yapan Kaya, “Telefonlar çekseydi belki de enkaz altında canlı kalan binlerce insanımız telefonla yerlerini bildirecek, konum gönderecek ve bu sayede kurtulacaktı. Ama maalesef bunu yapamadılar, çünkü depremle birlikte baz istasyonları da yıkıldı, iletişim bitti. Bu durum, ölümlerin artmasına sebebiyet veren önemli bir faktör oldu. İletişim olsaydı belki birçok insanımız kurtarılacaktı. Ayrıca, iletişim sıkıntısı nedeniyle acil yardımların ulaştırılmasında da büyük sorunlar yaşandı” diye konuştu.

Ahmet Kaya, şunları söyledi:

“Kahramanmaraş’ın hemen her caddesinde, çöken binaların üzerinde kullanılamaz hale gelmiş baz istasyonları görüyoruz. Depremin ilk günlerinde buradaydım. İletişim adeta sıfır noktasındaydı. Telefon açıyorsunuz, konuşamıyorsunuz. Mesaj atıyorsunuz, gitmiyor. Whatsapp’tan mesaj atıyorsunuz, yerine ulaşmıyor. Sebebi nedir diye sordum. Bir baktık ki çöken binaların birçoğunun üzerinde baz istasyonları var ve onlar da yıkılmış.

“GSM OPERATÖRLERİ İŞİN KOLAYINA KAÇMIŞLAR”

GSM operatörleri, onlar işin kolayına kaçmışlar. Gidip bir arsa kiralayıp, oraya çelik direk dikip onun üzerine vericilerini koymak yerine, buldukları binaların üzerine, insan sağlığını da tehdit eder, tehlikeye sokar şekilde baz istasyonları koymuşlar. Ve çöken binalarla birlikte baz istasyonları da yıkılmış. O nedenle iletişim bitmiş.

“ENKAZ ALTINDA FERYATLARINI DUYURAMADILAR”

Şimdi burada çok önemli bir mesele var. Deprem bölgesinde bulunan binaların üzerine bu baz istasyonları artık asla konulmamalı. Neden? Şunun için; afetlerde iletişim o kadar kıymetli, o kadar önemli ki. Şimdi düşünün; eğer iletişim olsaydı, enkazın altında kalan bir vatandaşımız oradan mesaj atıp yerini, konumunu bildirebilecekti ve kurtarma ekiplerimiz kısa sürede kendisine ulaşıp onu kurtarabilecekti. Ama iletişim felç olduğu için birçok insanımız, bu enkazların altında inleyerek, yardım bekleyerek öldüler. Kimseye feryatlarını duyuramadılar.

“İLK GÜNLERDE İNANILMAZ BİR KEŞMEKEŞ VARDI”

Depremin ilk günlerinde inanılmaz bir keşmekeş bir kargaşa vardı. Hiçbir plan yoktu. Hani derler ya ‘en kötü plan, plansızlıktan iyidir’. Planın en kötüsü dahi yoktu. Herkes gördüğünden medet umar bir halde, feryatlar birbirine karışmış bir halde... Birçok insanımız enkazların altında bekleyerek, donarak öldü.

“DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİNALARIN ÜZERİNE BAZ İSTASYONU KURULMAMALI”

O nedenle yetkilileri uyarıyorum. İletişim bu tür afetlerde çok önemli. İletişimin kopmaması adına, deprem bölgesindeki binaların üzerine asla baz istasyonları kurulmamalı. İletişim operatörleri dünyanın parasını kazanıyorlar. Bir alan satın alsınlar. 10 metrekarelik, 20 metrekarelik bir alana dikecekleri çelik direklerin üzerine o istasyonları koysunlar. Bu tür afetlerde en azından iletişimsizlik nedeniyle insanlarımızı kaybetmeyelim.”

CHP Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş ise şöyle konuştu:

“BAZ İSTASYONU KURULAN BİNALARIN HEMEN HEPSİ ÇÖKTÜ”

“Depremin ilk gününden itibaren dikkatimi çeken bir şey oldu. Baz istasyonu kurulan binaların hemen hemen hepsi çökmüştü. Bunun nedeni ne olabilir diye arkadaşlarımla da birkaç kez fikir alışverişinde bulunduk. Çok fazla bir yükü yok, yani binaya statik anlamda çok fazla bir etki etmeyecek ama ilginç olan tarafı, baz istasyonu bulunan bu binalar çöktü. Bununla ilgili mutlak suretle bu işin uzmanlarının bir değerlendirme yapması gerekiyor.

“İLÇE BİNAMIZ DA ÇÖKTÜ”

Çöken binalardan biri de bizim kendi ilçe binamız. İlçe binamızın üzerinde de baz istasyonu vardı. Ve biz yaklaşık altı aydan beri o baz istasyonlarının kaldırılmasıyla ilgili çok ciddi mücadeleler vermiştik. Çünkü bir kere insan sağlığına çok zararlı, bu boyutu çok önemli. Bir diğer konu da bu tür baz istasyonlarının mutlaka güvenli bir bölgede olması gerekiyor.”