CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Genel Merkezi’nde kurulan Afet Koordinasyon Merkezi’nde; “Bize gelen bazı telefonlarda; vinçlerin, iş makinelerinin merkeze ve alanlara alınmadığı konusunda bilgiler geliyor. Bunları da iletip, yetkililerle paylaşıyoruz. Burada 7/24 çalışmaya devam edeceğiz. Gönüllü arkadaşlarımız bir koordinasyon içerisinde çalışıyor, çalışmaya devam edecek” dedi.  

CHP Genel Merkezi’nde kurulan Afet Koordinasyon Merkezi’nde bugün basın toplantısı düzenleyen Ahmet Akın, şu bilgileri verdi:

“AN İTİBARIYLA, 17 BİN 710 TELEFON NUMARASI İLE İLETİŞİME GEÇTİK"

Bu afetin yaşandığı ilk dakikadan itibaren, Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile, liderimizin talimatı ile; acilen, Genel Merkez’imizde bir Afet Koordinasyon Merkezi kurduk. Bu merkezde telefon numarası oluşturduk ve 0312 207 40 65 numaralı telefonumuzu vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Vatandaşlarımız, Parti Okulu Hukuk Komisyonu, PM üyelerimiz, Gençlik Komisyonumuz, Kadın Kollarımız, CHP gönüllülerimiz, milletvekili danışmanlarımız, genel merkez personellerimiz seferber oldular. 50’nin üzerinde hat kuruldu. Bu telefon hattı, 7/24 esası ile büyük bir fedakarlıkla, büyük bir hassasiyetle çalışmaya başladı. Şu an itibarıyla, 17 bin 710 telefon numarası ile iletişime geçtik. Bu telefonların 3504 tanesi enkaz, 293’ü kayıp… 6150’si diğerleri; enkaz altında, yardım bekliyor, aileleri ulaşmış… Tamamı.

HER BİLDİRİMİ AFAD’A ANINDA BİLDİRİYORUZ

 Bir taraftan arama kurtarma faaliyetlerinde olan AFAD ve diğer konularla ilgili olanlara talepleri iletiyoruz. Bir taraftan da o bölgelerdeki belediyelerimizin olduğu yerlerdeki ekiplerimize bilgi aktarıyoruz; anında müdahale için yer ve nokta gösteriyoruz. En çok aldığımız çağrılar: arama kurtarma, enkaz altında duyulan sesler, vatandaşlarımızın kurtarılma talebi, yardım talepleri ve kayıp bildirimi… Yeri geliyor, su bulamıyoruz diye arayanlar var. Şu anda büyük bir sıkıntı içinde vatandaşlarımız. Hem kendi canları ile uğraşıyorlar, bir taraftan da enkaza müdahale yapılmasını bekliyorlar, bir taraftan gıda ihtiyaçları var. Gelen her türlü bildirimi, AFAD’a anında buradan gönderiyoruz.

50 HAT DEVAMLI AÇIK

Bir arkadaşım, Adıyaman’dan bir haber getirdi: Bir kız çocuğumuz enkaz altında yaşıyor, yardım bekliyor. Cumhuriyet Mahallesi, Kemalpaşa Mahallesi, 70/A. Hemen bunu geçeceğiz. 50 hat devamlı açık.

İSTASYONLARDA BENZİN OLMADIĞINI İLETTİK

 İlk 48 saatte AFAD’ın yetersiz olduğunu ve yetişemediğini buradan görüyoruz. Ve bu bizi büyük bir üzüntüye sevk ediyor. Baktığımız zaman ne yapıyoruz? Hemen diğer ulaşabildiğimiz noktalara; belediyelerimizle, kurtarma ekipleri ile bir şekilde iletişime geçmeye çalışıyoruz. En çok Hatay ve Maraş’tan geldiği ortada. Aynı zamanda EPDK Başkanı ile de iletişime geçtik. Benzin istasyonlarında benzin olmadığını ilettik. Elektrik kesintilerini iletiyoruz. Müdahalenin gecikmesi konusunda eksiklikler olduğunu, koordinasyon eksikliği olduğunu, yetersizlik ve maalesef büyük çaresizlik olduğu ortada. Bu çaresizliğe derman olmak için de burada oluşturduğumuz gönüllü ekibimiz, hummalı bir çalışma ile telefonlara yetişip, her noktaya ulaşmaya çalışıyor.

MÜDAHALE EDİLMEMİŞ KÖYLER OLDUĞU ORTADA

 Vatandaşımız, bir umutla, verdiğimiz telefon numaralarını arıyor. Yardım edin diyor. Burada duygusal anlar yaşanıyor. Bildirdiğimiz bir kardeşimizin çıkarıldığı haberini aldık. Burada büyük bir mutluluk yaşandı. Teknik ekipler, operatörlerin bölgeye erişimini; kurtarma çalışmalarına destek vermek isteyenlerin alana alınmadığını öğreniyoruz. Bunları da bildiriyoruz. İl başkanlıklarımızın gönderdiği tırların koordinasyonu, belediyelerin gönderdikleri ile ilgili koordinasyonu da gelen yardım taleplerine göre anında iletiyoruz. Maalesef müdahale edilmemiş köyler olduğu ortada. Kahramanmaraş, Onikişubat’a; az önce aldığımız haber daha orada bir müdahale yapılmadığı noktasında. Umuyoruz, bekliyoruz, 60 saat oldu. 60 saat geçti. Çabalar büyük. Ama asıl çaba oradaki sorumluların anında müdahale etmesi… ‘Ses duyuyorum, kimse yok burada’ diye arayanlar… Bunları da gönüllülerimiz ile ulaştırıyoruz. Gençlik Kolları Genel Başkanımız burada büyük bir organizasyon içerisinde, PM üyelerimiz çaba içerisinde, Kadın Kollarımız çaba içerisinde. Bu yardımların iletilmesi konusunda da ayrıca bir oluşum üzerinden destek veriyorlar. Belediyelerimizin ve il başkanlarımızın, örgütlerimizin yardım tırlarının ulaştırılıp, dağıtılması konusunda… Hem yetkililere bildiriyoruz hem de alanda ihtiyaç sahiplerine destek veriyoruz.

GEMİ TAHSİS EDEBİLECEĞİNİ SÖYLEYEN…

 Mesela biraz önce, bir gemi tahsis edebileceğini söyleyen ve AFAD’a ilettiğimiz; 25 kamaralı bir gemiyi İskenderun limanına, hastane olarak kullanmayı, hemen gönderebilirim diyen… Yola çıkardık. Ancak biz o anda bunu yola çıkardık. Çünkü vatandaşımızın kaybedecek bir saniyesi yok. Orada gittikleri zaman, orayı o hale getirip vatandaşımızın hizmetine sunmak da oradakilerin görevleridir.

HER ŞEYİN KONTROL ALTINDA OLDUĞUNU SÖYLEMEK, YALAN

Her şeyin kontrol altında olduğunu söylemek de mümkün değil. Bazı söylemler duyuyoruz… Biz burada kontrol altında olmadığını net olarak yaşıyoruz. Her şeyin kontrol altında olduğunu söylemek bir yalandır. Burada eksikliği kabul etmek, bir can daha nasıl kurtarırız, bir evladımızı ailesine nasıl kavuştururuz, onun için mücadele etmemiz lazım. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve pek çok illerde, bunların pek çok ilçesinde; dün akşam itibarıyla yardım ulaşmadığı, pek çok enkaz olduğunu bildiriyoruz.

VİNÇLERİN, İŞ MAKİNELERİNİN ALANLARA ALINMADIĞI KONUSUNDA BİLGİLER GELİYOR

 Vatandaşlarımızın ailelerine kavuşmasını, enkaz altında kalanlarımızın bir an evvel çıkartılmasını ve bir an evvel, daha zaman kaybetmeden müdahale edilmesini… Oradaki vinç, tedarik; ne ihtiyaç varsa… Bize gelen bazı telefonlarda; vinçlerin, iş makinelerinin merkeze ve alanlara alınmadığı konusunda bilgiler geliyor. Bunları da iletip, yetkililerle paylaşıyoruz. Burada 7/24 çalışmaya devam edeceğiz. Gönüllü arkadaşlarımız bir koordinasyon içerisinde çalışıyor, çalışmaya devam edecek.”