Akın, ayrıca yaz saati uygulamasına yönelik ise, “Bu tamamen damat bakanın mirasına sahip çıkmaktır ama buradan sesleniyorum, iktidarın ilk 90 gününde bu ucube sistem bitecek, kaldıracağız” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, FOX TV ekranında yayınlanan Çalar Saat programında bugün İlker Karagöz’ün konuğu oldu. Akın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile görüşmesi, Amasra maden faciası, önümüzdeki kış aylarında beklenen doğalgaz ve elektrik faturalarına zam ve ülkedeki yaz saati uygulamasına ilişkin konuları değerlendirdi.

“TÜRKİYE’DE BİR DEDİĞİ BİR DEDİĞİNİ TUTMAYAN BİR İKTİDAR, DAHA FAZLA BU ÜLKEYİ YÖNETEMEZ”

Akın, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin davetiyle Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nın açılış dolayısıyla dünya liderlerine verilen resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile el sıkıştığı görülen fotoğrafa ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Şaşırmadık, bu şaşırılacak bir fotoğraf değil. Çünkü Erdoğan, bugün dediğini yarın değiştiren, ertesi gün tekrar değiştiren bir karaktere sahip. Türkiye’nin itibari bir tarafa önemli olan kendi iktidarını korumak. Bunun sonucudur bu. Bununla ilgili defalarca söyledik, genel başkanımız da dile getirdi. Geldiğimiz noktada ‘ben görüşmem, terörist, odur budur’ dedi, yine yan yana. Ellere dikkat, iki el birden iyice kenetlenmiş. Hakikaten Türkiye’de artık bir dediği bir dediğini tutmayan bir iktidar, daha fazla bu ülkeyi yönetemez. Hem itibarımızla hem ekonomimizle ‘gerçek Türkiye’ ile karşı karşıya kalıyoruz. Neden? Liyakatsiz, itibarsız ve yönetilemeyen bir Türkiye. Hep dış politikayı iç politika malzemesi yapmak ve sonuçta fotoğraf bu… Yediğini yutmak, söylediğini yutmak ama sonuçta itibarını kaybeden maalesef büyük Türkiye Cumhuriyeti oluyor.”

“ÖNCE İNSAN DİYEN POLİTİKALAR MADENCİLİKTE ESAS OLMALI VE ÇALIŞMALI”

Akın, Amasra maden faciasına ilişkin ise şunları dedi:

“Buradaki 42 canımız bile bile ölüme gitmiştir. Neden? Baktığınız zaman ilk dakikadan itibaren oradaydık, yeni Plan ve Bütçe Komisyonu oldu. Orada bakana sordum, kazadan 45 gün öncesi özel sigorta şirketi gidiyor, iniyor üç kişi ve sonra daha derine inmeden yukarı çıkıyorlar. Diyorlar ki, tahkikatta, güvenlik önlemleri yetersiz; 45 gün süre veriyorlar, 40’ıncı günde kaza meydana geliyor. Yani baktığınız zaman güvenlik önlemleri bir kenara bırakılıp vatandaşı bile bile ölüme göndermek iktidarın yaptığı sonuç ve vatandaşımızın ölüme gitmesiyle neticeleniyor. İlk gün de oradaydık, orada aileler ile görüştük.

Bu şartlarda çalışan kardeşlerimizin hayatları her şeyden değerlidir. Onun için önce insan diyen politikalar madencilikte esas olmalı ve çalışmalı. Buradan da uyarayım, bu TTK’ya ait dört maden daha var. Aynı sıkıntılar, aynı sorunlar orada da var. Amasra’da yaşadıklarımızı oralarda da yaşayabiliriz.”

“VATANDAŞI ALGI İLE OYALAYIP BUGÜNÜ UNUTTURMA PEŞİNDELER AMA İŞTE UNUTULMUYOR”

Doğalgaz tüketimi ve faturalara gelmesi beklenen zamma ilişkin ise Akın şu açıklamayı yaptı:

“Bakanın kendi açıklaması var. Fiyatı söyledi ve en düşük kullanım günlük 10 metreküpten baktığınız zaman 1716 lira. Şu anda bir ailenin ödeyeceği minimum tutar bu. Bir de elektrik var, minimum da 550 lira gelecek. Baktığınız zaman asgari ücretin neredeyse yarısı gitti. Eurostat verilerinde şöyle bir açıklama var, diyor ki ‘eğer gelirinizin yüzde 25’i enerji faturalarını ödüyorsanız enerji fakirisiniz, enerji yoksulusunuz’. Bizde faturalar yüzde 40’ı buluyor. Bu ülkenin neredeyse yarısı asgari ücretle çalışıyorsa demek ki bu ülke çalışanının yarısı enerji yoksuludur. Nedeni kim? İktidar, yanlış yönetim…

Bilgi cambazlığı, fikirleri yanlış açıklama vs. vatandaşı algı ile oyalayıp bugünü unutturma peşindeler ama işte unutulmuyor. Emeklilerimizin derdi ortada, sanayicimiz önünü görmüyor. İnsanlarımız elektrik faturalarını ödeyemiyor. Ortada bir yalan, ‘bütün dünyada da böyle, bizde de böyle’… Yok öyle bir şey, dünya ülkeleri vatandaşını enerji faturaları altında ezdirmiyor. Enerji çeki, nakdi destek veriyor. Bizimkiler zam üzerine zam veriyor.”

“BU SİSTEM DAMAT BAKANIN MİRASIDIR. KÖTÜ BİR MİRASTIR”

Yaz saati uygulamasına ilişkin ise Ahmet Akın şunları dedi:

“Bu sistem damat bakanın mirasıdır. Kötü bir mirastır. Damat bakan yaptı diye değiştiremiyorlar, cesaret edemiyorlar. Soruyoruz ‘raporun nerede’, rapor yok. Bakıyoruz, dünyada Türkiye’deki yaz saati ile ilgili araştırma yapılmış, bir bulgu bulunulmamış. Bunu açıkladı enstitüler. Bu tamamen damat bakanın mirasına sahip çıkmaktır ama buradan sesleniyorum, iktidarın ilk 90 gününde bu ucube sistem bitecek, kaldıracağız.

Şu anda çocuklar karanlıkta, tedirginlik içerisinde okula gidiyor. Çalışan kadınlarımız tedirginlik içerisinde işlerine gidiyorlar. Karanlıkta çıkıyorlar, karanlıkta dönüyorlar. Gün yüzü görmüyorlar. İşte bunları yaşatmaya hakları yok, bunları kaldırsınlar. Bu artık daha fazla devam edilecek bir nokta değil. Enerji politikalarını harman çorman ettiler. Planlama yok, ön görü yok. Tamamen talimatla veya günü birlik politikalarla yönetmeye çalışıyorlar. Onlardan bir tanesidir bu. Herhangi bir tasarruf yok, herhangi bir rapor yok. Bu haftada bunu gündeme taşıyacağız.”