Türkiye'de dolar/TL kuru Rahip Brunson krizi sonrası en yüksek seviyesine ulaştı. Bu süreçte asgari ücret de dolar karşısında adeta eridi.

Asgari ücret son on yılda dolar karşısındaki en düşük seviyeye geriledi. Bugün bir asgari ücret 324 dolara denk düşüyor.

TARİHİ ZİRVEYE YAKLAŞTI

Türkiye'de son dönemde yaşanan ekonomik krizin üstüne koronavirüs nedeniyle yaşanan ekonomik durgunluk da eklenince dolar/TL kuru 7,16 seviyesine kadar yükseldi. Kurun en yüksek seviyesine (7,23) Rahip Brunson krizinde 2018 yılında ulaşılmıştı.

ASGARİ ÜCRETİN DOLAR KARŞISINDAKİ ERİYİŞİ

Dolar kurunda yaşanan dalgalı seyir, asgari ücretle geçinen milyonların alım gücüne olumsuz olarak yansıdı. Son 10 yıla bakıldığında asgari ücret dolar karşısında inişli çıkışlı bir grafik sergilese de sürekli bir şekilde düşüş gösterdi. Son 10 yıl içinde asgari ücret en yüksek 454 dolara çıkarken bugün 324 dolara geriledi. Asgari ücretin dolar karşısında dibi gördüğü dönem ise Brunson krizi dönemiydi. Agari ücretin 1600 TL olduğu dönem, doların yükselmesi asgari ücretin 232 dolara gerilemesine yol açmıştı.

DOLAR KARŞISINDAKİ ERİME NE ANLAMA GELİYOR?

Asgari ücretin dolar karşısındaki erimesi, Türkiye'de yoksul kesimlerin piyasadaki alım gücüne etki etmiyor. Aynı zamanda büyük sermaye grupları için Türkiye'yi bir "Ucuz işçi cenneti" haline getiriyor.