İSTANBUL (AA) - Afrika Birliği (AfB) Komisyonu, Sudan'daki çatışmalardan kaçmak isteyen siviller için yardım çağrısında bulundu.

Komisyonun Addis Ababa ofisinden yapılan açıklamada, Sudan'a komşu ülkelerin ve uluslararası toplumun, ülkeden çıkmak isteyen insanların güvenliğini sağlaması gerektiği belirtildi.

Taraflara ateşkes çağrısının yinelendiği açıklamada, "Sudan'daki ölümcül çatışmaların ortasında kalan sivillerin durumunu endişeyle izlemeye devam ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada Komisyon Başkanı Moussa Faki Mahamat'ın ifadelerine de yer verildi.

Faki, Sudan'a komşu bölgesel ve küresel kuruluşlara seslenerek sınırların engelsiz şekilde sivillerin geçişine açılması çağrısı yaptı.

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) ateşkes çağrısında bulunan Faki, "İhtiyaç sahibi Sudanlılara insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmak için derhal kalıcı bir ateşkes üzerinde anlaşma sağlanmalı." ifadesini kullandı.

Komisyonun ateşkes çağrısına Sudan ordusundan ve HDK'den henüz yanıt gelmedi.

AfB, çatışmaların başladığı 15 Nisan'dan bu yana orduya ve HDK'ye çok sayıda ateşkes çağrısı yapmıştı.

- Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda düne kadar 512 kişinin öldüğünü, 4 bin 193 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Ordu ve HDK, Suudi Arabistan ve ABD'nin çabaları ile gece yarısından itibaren 72 saat daha uzatma kararı aldıklarını açıklamıştı.