Afganistan'da 2021'de iktidarı ele geçiren ve ülkeyi katı şeriat kurallarına göre yönetmeye başlayan Taliban'ın kadınların üniversite eğitimi almasını yasaklamasına tepki gösteren Prof. Dr. İsmail Mashal'ı döverek gözaltına aldığı açıklandı.

Mashal geçen sene aralık ayında katıldığı televizyon programında Taliban'ın yasağını eleştirmiş ve Tolo News televizyon kanalının canlı yayında diplomalarını yırtmıştı. Kabil'deki üç üniversitede 10 yılı aşkındır gazetecilik üzerine dersler vermiş olan, başkentte kendisine ait özel bir üniversitede de gazetecilik eğitimi veren Mashal katıldığı programda " Bugünden itibaren bu diplomalara ihtiyacım yok, çünkü bu ülkede eğitime yer yok. Eğer kız kardeşim ve annem öğrenim alamayacaksa ben de bu eğitimi kabul etmiyorum" sözlerini sarf etmişti.

Mashal eyleminin ardından AFP'ye yaptığı açıklamada da "Bir erkek ve bir öğretmen olarak onlar için başka bir şey yapamadım ve sertifikalarımın işe yaramaz hale geldiğini hissettim. Bu yüzden onları yırttım. Sesimi yükseltiyorum. Kız kardeşlerimin yanındayım. Direnişim hayatım pahasına da olsa devam edecek" ifadelerini kullanmıştı. Yerel televizyon kanalları Mashal'ın son günlerde sokakta kadınlara ve erkeklere ücretsiz kitap verdiğini gösteren haberler de yayınlamıştı.

Mashal'ın göz altına alındığını AFP'ye konuşan yardımcısı Farid Ahmad Fazli duyurdu. Fazli "Mashal, İslam Emirliği üyeleri tarafından çok saygısız bir şekilde acımasızca dövüldü ve götürüldü" dedi. Fazli , Maşal'ın kadın ve erkeklere kitap verdiğini söyleyerek herhangi bir suç işlemediğini belirtti ve " Hala gözaltında. Nerede olduğunu bilmiyoruz" dedi.

TALİBAN GÖZALTIYI DOĞRULADI

AFP'ye konuşan bir Taliban yetkilisi de gözaltıyı doğruladı. Enformasyon ve Kültür Bakanlığı'nda direktör olarak çalışan Abdülhak Hammad " Öğretmen Mashal bir süredir sisteme karşı provokatif eylemlerde bulunuyordu. Güvenlik teşkilatları onu soruşturma için aldı" dedi.

Ülkede sadece ilkokul düzeyinde kız çocuklarının eğitim almasına izin veren Taliban ortaokul ve liselerin ardından üniversitelerin kapısını da kadınların tesettür kurallarına uymaması ve kadın-erkek aynı mekanda olmaları gibi gerekçelerle kadınlara kapatmıştı. Taliban ardından ülkedeki yerli ve yabancı STK'lerde kadınların çalışmasını da yasaklamıştı.