Afganistan’da kadınların kamu sektöründe çalışmalarının yasaklanmasının üzerinden 1 yıl geçti. Bir yıldır çalışmayan ve azaltılmış biçimde maaşlarını almaya devam eden kadınlara, şimdi de "ofiste iş yükünün artması" nedeniyle kendi pozisyonları için erkek akrabalarını tavsiye etmeleri gerektiği bildirildi. The Guardian'a konuşan Afgan bir kadın, Maliye Bakanlığı'nda 15 yıldan fazla süredir çalıştığı birimin İK departmanından bir telefon aldığını belirtti ve "İşten kovulabilmem için bakanlıkta yerime bir erkek akrabamı önermem istendi. İşletme alanında yüksek lisans yaptım. Bakanlıkta 15 yıldan fazla çalışıp daire başkanlığına yükseldim. Benim yerime başka birini nasıl kolayca önerebilirim? Benim kadar verimli çalışabilecek mi?” diye sordu.

"BU DÜZENİ KABUL ETMİYORUZ"

Afgan daire başkanı, Taliban iş yerindeki konumunu düşürdüğünü ve maaşının 60 bin AFN’den 12 bine kadar azaltıldığını ifade ederek, "Oğlumun okul masraflarını bile karşılayamıyorum. Bunu sorguladığımda, bir yetkili bana kabaca ofisinden çıkmamı söyledi ve bunun pazarlık konusu bile olmadığını belirttiler" dedi. Kadın, finans departmanından benzer çağrılar alan en az 60 kadın meslektaşının olduğunu ifade ederek, "Bu düzeni kabul etmiyoruz, değiştirmeleri için çalışacağız. Bakanlığın kadın çalışanlarından oluşan bir grup oluşturduk. Şu anda müzakere halindeyiz ve bizi duymazlarsa bunu göstereceğiz" dedi.

KADINLARIN NEREDEYSE TAMAMI İŞLERİNİ KAYBETTİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporuna göre Taliban'ın iktidarı ele geçirdiği bir yılda Gazne ilinde kadınların neredeyse tamamının işini kaybettiğini ortaya koyarken, sadece kadın sağlık çalışanları ve öğretmenler işlerine devam edebiliyor.