Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, deprem bölgesindeki yetiştiricilerine yapılacak yardımlar ve alınacak önlemlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kılınç, bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“YETİŞTİRİCİLERİN ŞU AN EN ACİL İHTİYACI ÇADIR AĞILLARIN KURULMASI”

“Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların telef olduğu deprem bölgesinde, yetiştiricilerin şu an en acil ihtiyacı hayatta kalan hayvanları için çadır ağılların kurulması. Çadır ağıllar sadece deprem dönemi için değil, her zaman ihtiyaçtır. Deprem bölgesindeki yetiştiricilerimizin, riskli dönemler dışında da çadır ağıl kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Çadır ağıllarda hayvanlar için ısı sorunu olmaz. Güvenlik açısından hayvanlar için en iyi barınma tipi çadır ağıllardır. Tüm yetiştiricilerimizin çadır ağıllara geçmelerini tavsiye ederiz.

“HAYVANLARIN ÇOK ACİL BİÇİMDE YEM İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASI GEREKİR”

Kırsal alanda kalan deprem bölgelerinde yetiştiricilerin diğer ihtiyaçları ise yem ve ilaç. Katkılar yapıldı ancak bu katkıların sürekli olması gerekiyor. Bakanlığın yetersiz kaldığı alanlarda meslek odaları ve sivil toplum olarak boşlukları doldurabiliriz. Hayvanların çok acil biçimde yem ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Bu dönemde bulaşıcı hastalıklar ve diğer tehlikelere karşı veteriner takviyesi ve ilaç takviyesi de bölgeye acil olarak yapılmalıdır.

“ÇİFTÇİLERİN BARINMA SORUNLARI ACİLEN GİDERİLMELİ”

Çiftçiler topraklarını terk etmemeli. Bir çiftçi bile Türkiye’nin tarım girdisi açısından çok önemli. Unutmayalım, çiftçi toprağını terk ederse bir daha geri dönemeyebilir. Küçük çiftçi Türkiye’nin tarım ekonomisi açısından dinamik bir alanda bulunuyor. Böylesi bir krizde yapılması gereken ilk iş, çiftçinin topraklarını terk etmemesi için gerekli desteklerin sağlanmasıdır. Çiftçilerin barınma sorunları acilen giderilmeli, hayvanları için çadır ağıllar kurulmalı, yem ve ilaç takviyesi sürekli olarak yapılmalı; çiftçilere verilen destekler bu dönemde arttırılmalı.”

“DEĞERİNİN ALTINDA ALMAK İSTEYEN ALICILARA DİKKAT”

Kılınç, bölgede zor durumda kalan yetiştiricilerin ellerindeki hayvanları değerinin çok altında satın almak isteyen alıcılara da dikkat çekti. Bölgeyi gezerek, hayvanları satın almak isteyen bu kişilere karşı dikkatli olunmasını isteyen Kılınç, “Yetiştiriciler hayvanlarını satmak istiyorlarsa Et ve Süt Kurumu ile TİGEM’e başvursunlar” uyarısında bulundu.