T.C. İçişleri Bakanlığı Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, “Kahramanmaraş’ta 70, Gaziantep’te 80, Şanlıurfa’da 13, Diyarbakır’da 14, Adana’da 10, Adıyaman’da 13, Osmaniye’de 20, Hatay’da 4, Kilis’te 8 ve Malatya’da 47 olmak üzere toplam 284 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 2323 vatandaşımız yaralanmıştır.” bilgisine yer verildi.

AFAD açıklaması şöyle:

SAAT 04.17’DE 7,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM MEYDANA GELMİŞTİR

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.

Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 78 artçı deprem meydana gelmiştir.

Deprem; Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedilmiştir.

284 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETMİŞ, 2323 VATANDAŞIMIZ YARALANMIŞTIR

SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş’ta 70, Gaziantep’te 80, Şanlıurfa’da 13, Diyarbakır’da 14, Adana’da 10, Adıyaman’da 13, Osmaniye’de 20, Hatay’da 4, Kilis’te 8 ve Malatya’da 47 olmak üzere toplam 284 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 2323 vatandaşımız yaralanmıştır. 

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. seviye olarak ilan edilmiş olup illerimizde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplanmıştır.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Hollanda, Azerbaycan, İngiltere İNSARAG Ağır Kentsel Arama Kurtarma Ekipleri başta olmak üzere çok sayıda ülkeden yardım teklifi alınmıştır.

Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.

ARAMA VE KURTARMA BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM EKİPLER BÖLGEYE SEVK EDİLMİŞTİR

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirilmiştir.

Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir.

Afet Enerji Grubu

•             Afet Enerji grubundan alınan ilk bilgilere göre Hatay/Hassa ve Kırıkhan bölgelerine doğalgaz verilememektedir.

•             BOTAŞ ham petrol akışı tedbiren durdurulmuştur.

•             Gaziantep Nurdağı ve Islahiye ilçelerinin doğalgaz girişi istasyonlarından tedbir amaçlı gaz akışı kesilmiştir.

•             27 merkeze elektrik verilememektedir.

•             Osmaniye Bahçe-Düziçi, Kahramanmaraş şehir merkezi, Malatya; Akçadağ, Doğanşehir, Doğanyol bölgelerine elektrik verilememektedir.

Afet Haberleşme Grubu

•             Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye ve Adıyaman illerinde mobil haberleşmede saha ve enerji kesintileri meydana gelmiştir.

•             Deprem bölgelerine mobil baz istasyonları ve jeneratörler ile ekipler sevk edilmiştir.

•             Bölgede haberleşme hizmetlerinde acil ihtiyaçları olabilecek vatandaşlarımız için fatura/borç vb. nedenlerle kapanmış hatların görüşmeye açılması amacıyla operatörlerce çalışmalar başlatılmıştır.

•             80 uydu vsat iletişim terminali bölgeye sevk edildi.

Afet Tarım, Orman, Gıda, Su ve Hayvancılık Grubu

•             TAMP kapsamında İl Müdürlükleri bünyesinde kurulan ekipler bölgeye yönlendirilmektedir.

•             DSİ Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı iş makinaları ve operatörler bölgeye yönlendirilmiştir.

•             Ankara ve Konya İl Müdürlükleri ekipleri bölgeye sevk edilmiştir.

Afet Arama ve Kurtarma Grubu

Bölgeye toplam 1898 Arama Kurtarma Personeli, 150 araç sevk edilmiştir

JÖAK’tan 130 kişilik JAK grubu mobil harekat merkezi, mobil komuta merkezi (2), mobil mutfak (1), mobil fırın Kahramanmaraş iline sevk edilmiştir.  Jandarma Lojistik Komutanlığı’ndan (30) Unimog kamyon, 2 Yaşam Alanlı Komuta Kontrol Aracı, 2 Mobil mutfak ve 1 adet Mobil Fırın Kahramanmaraş iline intikale başlamıştır. Batı ilindeki tüm Komando birlikleri, JAK ve Trafik Timleri Kahramanmaraş iline görevlendirilmiştir.

Afet Barınma Grubu

Düzce’den 10080, Ankara’dan 9038, Manisa’dan 10080, İstanbul’dan 13579, Adana’dan 1008, Kırıkkale’den 1680, Sivas’tan 1680, Muğla’dan 2807 ve diğer çevre illerden de olmak üzere toplam 300.000 battaniye bölgeye sevk edilmiştir.

Afet Beslenme Grubu

Türk Kızılay ve STK’lardan 70 ikram aracı, 4 mobil mutfak, 4 sahra mutfak, 1 mobil fırın, 10 afet müdahale merkezi 70 şube ile 217 personel alana intikal etti. Jandarma’dan 2 mobil mutfak, 1 mobil fırın, İHH, Hayrat, Beşir, İnsiyatif derneklerinden 1’er adet mobil mutfak bölgeye sevk edildi.

Afet Psikosoyal Destek Grubu

4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya illerine görevlendirilmiştir.

Afet Ulaşım Altyapı Grubu

Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay Havalimanları hasar nedeniyle uçuşa kapalıdır. Divriği-Çetinkaya arası demiryolu 04.40 itibarıyla tren trafiğine kapalıdır.

Gelişmeleri takip ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

                T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

                AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI

                Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği