Uluslararası Af Örgütü'nün Belarus temsilcileri, başkanlık seçimleri sonrasında gerçekleşen protestolarda polisi 'korkunç' bir şiddet uyguladığını söyledi.

Belarus'un başkenti Minsk'te devam eden protestolarda polislerin şiddetin dozunu artırdığı belirtildi.

"POLİS ŞİDDETİ OLAĞANLAŞTI"

Belarus'ta devlet başkanlığı seçimini Aleksandr Lukaşenko'nun kazanmasının ardından başlayan protestolar devam ederken polis şiddetine dair de haberler gelmeye devam ediyor. Uluslararası Af Örgütü Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Direktörü Marie Struthers konuya ilişkin yaptığı açıklamada, her türlü barışçıl muhalefetin şiddetle bastırıldığı Belarus'ta seçimler sonrasındaki polis şiddetinin, ülkede siyasetin olağan bir özelliği haline geldiğini duyurdu.

"KORKUNÇ BİR ŞİDDET UYGULANIYOR"

Protestolar artarken polis şiddetinin de tırmandığı belirtilen açıklamada, "Dün gece polisin uyguladığı korkunç şiddete bizzat tanıklık etti. Barışçıl kalabalığa karşı ses bombaları kullanıldı. Gelişigüzel güç kullanımı ve protestolar dışındaki kişilerin bile keyfi olarak gözaltına alınması da bu şiddete dahildi" denildi.

"BİR PROTESTOCU HAYATINI KAYBETTİ"

Polis şiddetine dair her geçen gün yeni görüntüler geldiği söylenen açıklamada, "Dehşet verici bir video, bir polis aracının, geniş bir caddede tüm hızıyla bir protestocunun üzerine sürüldüğünü gösteriyor. Bu görüntüler, Belarus polisinin dün geceki eylemlerinin kan dondurucu pervasızlığını ortaya koyuyor ve neden bu kadar çok sayıda Belaruslu'nun değişim talep ettiğini gösteriyor. Dün gece Minsk'te bir protestocunun öldüğü, onlarca kişinin ise ağır yaralandığı doğrulandı" ifadeleri kullanıldı.

"SORUMLU POLİSLERDEN HESAP SORULMALI"

"Polis, korumakla yükümlü olduğu yasalara aykırı davrandı" diyen Marie Struthers, "Minsk'te ve Belarus'un diğer şehirlerinde barışçıl protestoculara yönelik artan şiddet düzeyini ve yeni saldırıları kınıyoruz. Yetkililer, daha fazla şiddetin ortaya çıkmasını engellemek için ellerinden geleni yapmalıdır. Bunun anlamı, ülkenin uluslararası insan hakları hukuku gereğince sahip olduğu yükümlülüklere uygun bir şekilde, Belarus'taki herkesin barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarına saygı gösterilmesidir. Dün geceki dehşet verici olaylara ilişkin kapsamlı ve etkin bir soruşturma yürütülmeli, insan hakları ihlallerinde sorumluluk taşıyan tüm polis memurlarından hesap sorulmalıdır" dedi.