Adıyaman'da tütüne getirilen "yetki belgesi" şartını protesto eden 10 tütün yetiştiricisi tutuklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “yetki belgesi” almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmayı yasaklamasını protesto ettikleri için Adıyaman’da gözaltına alınan 16 tütün yetiştiricisi dün gece saatlerinde adliyeye çıkarıldı.

10 KİŞİ TUTUKLANDI

Emniyetteki işlemleri tamamlanan tütün yetiştiricileri, "Suç işlemeye alenen tahrik etme", "Kanuna aykırı gösteri ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama", "Kamu Kurumu faaliyetini cebir veya tehdit kullanarak engellemek" gerekçesiyle savcıya ifade verdi. Savcı, Abuzer Çalgan, Ali Yaprak, Cemal İlik, Ozan Özer, Bülent Göksu, Mehmet Yaylagül, Mehmet Neytullah Alagöz, Mustafa Sonkaya, Tugay Yıldız, Abdurrahman Özbayrak'ı tutuklama, Haci Kaya, Ömer Turgut, Latif Polat, Adnan Albayrak, Kerim Parlak ve Mehmet Öcüt'ü ise adli kontrol tedbirleri kapsamında serbest bırakılmaları talebi ile 2'nci Sulh Hakimliği'ne sevk etti. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 10 isim de tutuklanarak Adıyaman Cezaevi'ne gönderildi. 6 tütüncü ise adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı.

"SİZİ KİM ORGANİZE ETTİ" SORUSU

Tütün yetiştiricilerine dosya kapsamında savcının şu soruları yönelttiği öğrenildi: "Bu eyleme niçin katıldınız?, Yeni tütün yasasından haberiniz var mı? Sizi kim organize etti? Her hangi bir derneğe kaydınız var mı?"
Tütün yetiştiricileri ise, söz konusu yasaya karşı çıktıkları için eyleme katıldıklarını ifade ettiklerini belirtti.

"BU MU SİZİN ADALETİNİZ"

Gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Adıyaman'da tütün ticaretine hapis cezası getiren yasanın yürürlüğe girmesine tepki gösteren, anayasal haklarını kullanan 10 tütün üreticisi anayasa ve kanuna aykırı olarak, keyfi bir kararla tutuklandılar. Yabancı çiftçiye ödül, yerli çiftçiye hapis. Bu mu sizin adaletiniz?” diyerek tutuklamalara tepki gösterdi.