Siyasi partiler 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için aday listelerini YSK'ya teslim etti. Cumhur İttifakı'nda işbirliği yapılan il sayısı 51'e yükseldi. CHP'de tartışılan isim Mehmet Fatih Bucak'ın Siverek adaylığı kesinleşti. HDP İç Anadolu'da da aday çıkardı.

Siyasi partilerin, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde aday gösterecekleri isimlerin listesini il ve ilçe seçim kurullarına teslim etme süresi saat 17.00 itibarıyla sona erdi. Geçici listeler 22 Şubat, kesinleşmiş listeler ise 3 Mart’ta yayımlanacak.

CUMHUR İTTİFAKINDA İŞ BİRLİĞİ YAPILAN İL SAYISI 51'E YÜKSELDİ

21 ilde daha AK Parti ve MHP tek adayla seçime girecek. MHP 17 ilde, AK Parti ise Kars, Kırklareli Iğdır ve Osmaniye belediye başkan adaylarını çekti. Bolu, Bilecik ve Kars’ta Cumhur İttifakı ortak aday çıkaracak. AK Parti, Kars, Kırklareli, Iğdır ve Osmaneli'de MHP'yi destekleyecek. MHP ise Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Bitlis, Sinop, Siirt, Muş Hakkari, Edirne, Artvin, Giresun, Ardahan, Ağrı, Yalova, Şırnak ve Rize'de AK Parti adayına destek olacak. Böylece Cumhur İttifakı'nda işbirliği yapılan il sayısı 51'e yükseldi. 37 ilde ise her iki parti kendi adaylarıyla yerel seçimlere katılacak.

BUCAK'IN CHP ADAYLIĞI KESİNLEŞTİ

CHP'nin Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki belediye başkan adayının daha önce MHP'den aday olarak gösterilen Mehmet Fatih Bucak olması kesinleşti.

HDP ANKARA'DA ADAY GÖSTERMEDİ

HDP Ankara, Hatay, Bursa, Antalya, Şanlıurfa ve Mersin’de aday çıkarmadı. Partinin bu illerde aday gösterip göstermeyeceği tartışmaları listelerin verilmesi ile ortaya çıkmış oldu. İstanbul, İzmir ve Adana’da aday çıkarmama kararı veren HDP Ankara, Mersin, Antalya, Hatay ve Şanlıurfa ile ilgili kararını daha önce ilan etmemişti. Eşbaşkan Sezai Temelli, “Ankara’nın çalışması daha uzayacak görünüyor. Çünkü Ankara çok daha karmaşık ilişkiler barındırıyor” demişti.

HDP İÇ ANADOLU'DA DA ADAY ÇIKARDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 31 Mart yerel seçimleri için İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Kayseri'de toplam olarak 12 yerde kendi adayını çıkardı. Buna göre HDP, Konya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gıyasettin Almaz olurken, HDP'nin en iddialı olduğu yerlerden biri olan Konya'nın Cihanbeyli İlçesi için ise Mehmet Yalçın ile Serap Kaya Eşbaşkan adayları olarak belirlendi.

KONYA'DA 5 İLÇEDE ADAY GÖSTERİLDİ

Konya merkezde biri Konya Büyükşehir Belediye adayı olmak üzere, toplam 5 ilçe de HDP adayı netleşti. Listeye göre, Konya Merkez'de Gıyasettin Almaz, Cihanbeyli' İlçesi'nde Mehmet Yalçın ile Serap Kaya, Ereğli'de Sıddık Atıcı, Karatay'da Necati İnik ve Selçuklu İlçesi'nde ise Ramazan ot, HDP'nin Konya adayları olarak belirlendi. HDP'nin İç Anadolu Bölgesi'nde aday gösterdiği bir diğer il ise Kayseri oldu. HDP Kayseri Büyükşehir Belediyesi için Cevdet Işık'ı aday gösterirken,  İncesu ilçesinde ise Seyithan Ezer ismi kesinleşti.

ANKARA'DA DA ADAYLAR GÖSTERİLDİ

HDP Ankara'nın Çankaya, Keçiören, Haymana ve Polatlı ilçesinde de aday gösterdiğini açıklamıştı. Buna göre HDP'nin Çankaya adayı Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Keçiören adayı ise Şeyh Said'in torunlarından Diyadin Fırat, Haymana Eş Başkan adayları Tülay Koç ile Sinan Sümer ve Polatlı ilçesinde ise Soner Özalp aday gösterilmişti.