Adalet Bakanlığı sosyal medyada çok tartışılan 'Avukatlık Kanun Taslağına' ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada o taslağın eski olduğu belirtildi.

Adalet Bakanlığı, yaptığı açıklamayla sosyal medyada dolaşıma giren Avukatlık Kanun Taslağı metninin güncel olmadığını duyurdu. Bakanlık, metnin daha önce vazgeçilmiş bir çalışmaya ait taslak olduğunu ifade etti.

"METİN ÖNCEKİ HÜKÜMETLER DÖNEMİNDE HAZIRLANMIŞ"

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sosyal medyada 'Avukatlık Kanun Taslağı' başlıklı metnin dolaşıma sokulduğu belirtilerek, "Metin önceki hükümetler döneminde yapılmış eski bir çalışmadan ibaret olup 2014'te baroların ve üniversitelerin görüşlerine sunulmuştu. Takip eden süreçte bu çalışmadan vazgeçilmişti. Adalet Bakanlığı bünyesinde halihazırda bu başlık ve içerikte bir çalışma bulunmamaktadır" denildi.

2017 REFERANDUMU İLE DEĞİŞTİ

Açıklamada, 2017 referandumuyla değişen Anayasa hükümleri hatırlatılarak, şunlar kaydedildi: "Kanun değişiklikleri münhasıran milletvekillerinin teklifi ile Meclis iradesine sunulabilir. Dolayısıyla kanun tasarısı, yeni sistemin usul ve işlemi olmayıp Adalet Bakanlığının kanun taslağı hazırlamak gibi bir yetkisi bulunmamaktadır. Mevzuatın açık hükümlerine rağmen, söz konusu metnin yeni oluşturulmuş ve gündemdeki bir çalışmaymış gibi tedavüle sokulması, avukatları suni tartışmaların içine çekmeye ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir çaba gibi görünmektedir. Bu tarz etik dışı girişimlere anlam verilememektedir. Avukatlık mesleğinin gerçek sorun ve beklentilerine ilişkin güncel öneriler adalet hizmetlerinin bütün paydaşlarıyla şeffaflıkla istişare edilmektedir."

BAROLAR TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Sosyal medyada dolaşıma giren taslakta baroların dava açma ve katılma yetkilerinin kısıtlanması, avukatlık sınavının Adalet Bakanlığı tarafından yapılması ve TBB’nin hiçbir aşamasına ortak edilmemesi, özellikle üye sayısı olarak büyük baroların etkinliğinin kırılması öngörülüyordu. Dolaşıma giren metne çok sayıda baro yöneticisi tepki göstermişti. Metin şöyleydi: