Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın başkenti Kiev'de 24'üncüsü düzenlenen AB-Ukrayna Zirvesi bitiminde ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan von der Leyen, Ukrayna ve AB elektrik şebekelerinin savaşın başlamasıyla birbirine bağlandığını anımsatarak, "Ukrayna'nın elektriğe ihtiyacı var. Size ihtiyacınız olan 2 gigavat elektriği sağlayacağız" ifadesini kullandı. Ukrayna'nın devlet işlevini sürdürebilmesi açısından maaşları ve sosyal ödemeleri yapmasının önemine işaret eden von der Leyen, AB şimdiye kadar Ukrayna'ya 50 milyar avro sağladı" diye konuştu.

GÜMRÜKSÜZ GİRİŞ SÜRECEK

Ukrayna'ya 18 milyar avroyu düzenli aylık ödemeler halinde bütçe desteği olarak vereceklerini anlatan von der Leyen, Ukrayna ürünlerinin AB pazarına gümrüksüz girmesine yönelik programı da uzatacaklarını söyledi.

YAPTIRIMLAR

Rusya ekonomisinin uygulanan yaptırımlar nedeniyle yüksek bir bedel ödediğini ifade eden von der Leyen, "10'uncu yaptırım paketi geliyor. Bu paketi 24 Şubat'a kadar hayata geçirmeyi hedefliyoruz. 10'uncu yaptırım paketi yaklaşık 10 milyar avroluk bir kapsamı olacak. Yine büyük bir yaptırım paketi hazırlanıyor. Plan, bir kez daha Rusya'nın savaşta kullanabileceği teknolojilere odaklanmak. 10'uncu yaptırım paketi yaptırımların çevresinden dolaşmayla mücadeleye yönelik teklifler içerecek” dedi.