Sefcovic, İngiltere'nin anlaşmazlıkların Avrupa Adalet Divanı'nda çözülmesi uygulamasını kaldırmayı teklif etmesinin de ikinci bir ihlal olacağını ekledi.

Sefcovic, "Uluslararası anlaşmayı tek taraflı değiştirmenin yolunu açmak, aynı zamanda uluslararası hukukun ihlali anlamına geliyor. Dobra bir şekilde söylemek gerekirse bu gayrıhukuki bir hareket" ifadelerini kullandı.

İngiltere ise Kuzey İrlanda Protokolü'nü ihlal ettiği gerekçesiyle Avrupa Birliği'nin başlattığı yeni hukuki sürecin "hayal kırıklığı" yarattığını belirterek, AB'nin önerilerinin sorunları çözmeyeceğini açıkladı.

BREXIT'TE DEĞİŞİKLİK PLANI

İngiltere'de hükümet, Brexit anlaşmasının parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü'nün tek taraflı değiştirilmesini öngören yasa tasarısını 13 Haziran'da parlamentoya sundu. Tasarı, Birleşik Krallık'ı oluşturan ülkeleriden Kuzey İrlanda'ya giden malların gümrüğe tabi tutulması zorunluğunu büyük ölçüde kaldırıyor.

Bu sayede İngiltere, Galler ve İskoçya'dan çıkıp Kuzey İrlanda'da kalacak mallar, gümrük kontrolüne gerek duyulmadan "yeşil şerit" üzerinden taşınabilecek. Ancak İrlanda Cumhuriyeti dolayısıyla AB'ye gidecek mallar ise "kırmızı şerit" uygulamasıyla gümrüğe tabi tutulacak.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Tasarının Kuzey İrlanda halkının Birleşik Krallık'ın geri kalanından farklı muamele görmesi gibi savunulamaz duruma son vereceğini kaydeden İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiliz mahkemelerinin üstünlüğü ile ülkenin toprak bütünlüğünün korunacağını belirtti.

AB'yle müzakerelere açık olduklarını ifade eden Dışişleri Bakanı, ancak Brüksel'in buna istekli olmadığını savundu. Truss, "Kuzey İrlanda'daki ciddi durum, durumun kötüleşmesine müsaade edemeyeceğimiz anlamına geliyor." dedi.

YASALAŞMASI 1 SENEYİ BULABİLİR

İngiliz basını, tasarının yasalaşmasının bir seneyi bulabileceği, hükümetin amacının AB'yi değişikliği kabul etmeye zorlamak olduğunu yazdı. Ancak AB'nin uluslararası bir anlaşma hükmünde olan protokoldeki tek taraflı değişikliğe tepki göstermesi bekleniyor.

TARTIŞMALI PROTOKOL

Brexit anlaşmasının bir parçası olan protokol, Birleşik Krallık'ın parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticareti düzenliyor.

Protokole göre, Brexit'e rağmen Kuzey İrlanda, AB'nin gümrük birliği kurallarına tabi olmaya devam ediyor.

Birleşik Krallık'ın geri kalanıyla ticareti ise Kuzey İrlanda limanlarında gümrüğe tabi tutuluyor.

Katolik ayrılıkçılar ile İngiltere'yle birlik yanlısı Protestanlar arasındaki savaşı sona erdiren Belfast Anlaşması gereği, kontrollerin yapılabildiği fiziki bir kara sınırı oluşturulamıyor.

Bu yüzden kontrollerin ancak denizde yapılması kararlaştırılsa da İngiltere hükümeti uzun süredir değişiklik talep ediyor.

Ayrıca, Kuzey İrlanda'da İngiltere'yle birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisi (DUP) de protokolün iptal edilmesini ya da en azından değiştirilmesini istiyor.

Parti, Londra'ya baskı yapabilmek için mayıs ayındaki yerel seçimler sonrası Kuzey İrlanda'da yeni yönetimin oluşturulmasını engelliyor.