Walmart, CVS, Rite Aid gibi ecza şirketlerinin, kürtaj kararından sonra ertesi gün hapına olan yoğun talep nedeniyle kota uygulaması getirdikleri belirtildi.

“EN FAZLA 3 KUTU”

Ülkede ilaç satışı da yapan Amazon, bir müşterinin haftada en fazla üç kutu ertesi gün hapı alabileceğini açıkladı.

Walmart ise internet üzerinden yapılan satışlarda en fazla 4-6 kutu ertesi gün hapı sipariş edilebileceğini ancak bu uygulamanın mağazalarda geçerli olmadığını belirtti. Bir Walmart temsilcisi, kota uygulamasına 'dalgalanan talebi' gerekçe göstererek, stokçuluğun ve karaborsanın önüne geçmek zorunda olduklarını belirtti.

Rite Aid'den yapılan açıklamada da 'Plan B' ve 'Option 2' isimli markalardan ertesi günü hapı almak isteyen müşterilere en fazla üç kutu olmak üzere kota getirildiğini vurguladı.

'Plan B' ve 'Aftera' markalarından en fazla üç kutu ertesi gün hapı alınabileceğini duyuran CVS ise şu ifadeleri kullandı. “Yüksek mahkeme kararının hemen ardından, ertesi gün haplarının satışında kesin bir artış gördük ve ilaçların herkese adil erişimini sağlamak için geçici bir satın alma limiti uyguladık”

Kadın hakları savunucularından dünya çapında tepki çeken kararın ardından uzmanlarbir sonraki adımın doğum kontrol ilaç ve araçlarının olabileceği konusunda uyarmıştı.

“TANRININ TAKDİRİ”

Karara tepki gösteren ünlü isimlerden biri, ABD'li oyuncu Bette Midler oldu.

76 yaşındaki kadın oyuncu, 'Tanrı'nın takdiri' olduğu gerekçesiyle kürtaja karşı çıkanlara "Sertleşmeyen penis de Tanrı'nın takdiri" diyerek cinsel performans arttırıcı ilaç Viagra'nın da yasaklanması çağrısında bulundu.

ABD Yüksek Mahkemesi 24 Haziran’da ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli Roe-Wade kararını iptal etmişti.