Kendisine yaptırım uygulayan ABD'ye karşılık vermeye devam eden Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın ülkeye giriş yasağı koyduğu kişiler arasında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Beyaz Saray İletişim Direktörü Katherine Joan Bedingfield, Beyaz Saray Bütçe Direktörü Shalanda Young, ABD Dışişleri Bakanlığı Siber Güvenlik Koordinatörü Michele Markoff, Delta Air Lines CEO'su Edward Bastian, New York Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Jeffrey Sprecher ve Fitch Group Başkanı ve CEO'su Paul Taylor ile diplomat, politikacı, iş insanı ve medya mensupları da var.

Bakanlık, "ABD'nin, Rus siyasi figürlere ve Rus iş dünyası temsilcilerine sürekli genişletilen yaptırımlarına karşı önde gelen savunma ve askeri şirketlerin temsilciler, medya platformları, derecelendirme kuruluşları, uçak ve gemi inşa şirketlerinin yöneticilerinden oluşan 61 kişi dahil edildi" açıklamasını yaptı.

ABRAMOVICH'İN İKİ UÇAĞINA EL KOYMA İZNİ

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, ABD de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın olan oligarklara yönelik yaptırımlarını sürdürüyor. ABD'li bir yetkili, ABD Adalet Bakanlığı'nın Rus milyarder Roman Abramovich'in ABD menşeli iki uçağının Rusya’ya izinsiz olarak uçtuğu için el koyma izni çıkardığını açıkladı.

Abramovich'e ait olduğunu belirttiği Boeing 787 Dreamliner ve Gulfstream G650 ER tipi uçakların yasal izin olmaksızın Rusya'ya yönelik kısıtlamalarının başladığı 24 Şubat'tan sonra Rusya'nın başkenti Moskova'ya uçtuğu ifade edildi. Gulfstream'in 12 Mart'ta İstanbul'dan Moskova'ya, Boeing'in ise 4 Mart'ta Birleşik Arap Emirlikleri'nden Moskova'ya uçuş yaptığı aktarıldı.

Abramovich, ABD tarafından kişisel olarak yaptırıma tabi tutulmazken, şu anda yaklaşık 330 bin dolar para cezası ve birçok idari yaptırımla karşı karşıya. Putin ile yakın bağları olduğunu reddeden Abramovich, Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından yaptırım listesine alınmış, yaptırımlar nedeniyle İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea'yi satma kararı almıştı. Abramovich ayrıca kendisi hakkında yaptırım kararı alarak kara listeye ekleyen AB Konseyi'ni AB Mahkemesi'ne dava etti.