Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsviçre'nin Cenevre şehrinde Ukrayna krizini görüşmek üzere bir araya geldi. Konuya ilişkin konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Sorunlar bir günde çözülemez, diyaloğa bağlıyız" derken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise "Rusya Ukrayna halkı için tahdit değildir" dedi. Öte yandan bugün bir değerlendirmede bulunan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Rusya ile Ukrayna arasında bir barışın olmasına özellikle hakim olmasına biz arabulucu olabiliriz" ifadelerine yer verdi.

"BUGÜNKÜ GÖRÜŞMEDEN BİR SONUÇ ÇIKMASINI BEKLEMİYORUZ"

Cenevre'deki President Wilson Hotel'de yapılan görüşme sonrası ilk olarak Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bir basın toplantısı düzenledi. Lavrov, Ukrayna’ya saldırmaya niyetleri olmadıklarını defalarca söylediklerini kaydederek, "Bugünkü görüşmeden bir sonuç çıkmasını beklemiyoruz. Güvenlik taleplerimize somut yanıtlar bekliyoruz. "ABD Rusya'dan Ukrayna'daki gerginliğin düşürülmesini istedi. NATO, Rusya'ya karşı çıkıyor. Bizim kaygımız, Batı'nın Ukrayna'ya gönderdiği askeri yardım. ABD, Rusya'nın güvenlik taleplerine yazılı olarak yanıt verecek" diye konuştu. Öte yandan Lavrov, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, güvenlik garantileri konusunda ABD'nin gelecek hafta yazılı cevap vereceğini bildirdi.

"BİZİM HEDEFİMİZ RUSYA'NIN DİPLOMASİDEN YANA OLUP OLMADIĞINI ANLAMAKTIR"

Lavrov'un ardından bir basın açıklaması yapan ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise, "Lavrov ile görüşmemiz bir müzakere değil, içten bir görüş alışverişiydi. Bizim hedefimiz Ruya'nın diplomasiden yana olup olmadığını anlamaktır. Rusya'nın önünde iki yol bulunuyor; ya diplomasi yolunu seçer ya da çatışmayı tercih edebilir Ukrayna'ya olası bir saldırının Rusya'da hemen yanıt bulacağını Rusya'ya ilettik. Ukrayna'da saldırılar artarsa bedeli ağır olacak. Sonraki adımlar Rusya'nın tavrına göre belli olacak. Rusya saldırırsa Ukrayna'nın yanında oluruz" ifadelerini kullandı.

 Vahdettin Köşkü'nde MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile görüşen Erdoğan, sonrasında gazetecilere yaptığı açıklama sırasında Rusya ve Ukrayna ilişkilerine dair sorulan soruya şu şekilde yanıt verdi:

"RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ GELİŞEREK DEVAM EDİYOR"

"İşgale yönelik herhangi bir gelişme veyahut bir savaş çıkması, bölgenin huzuru için çok ciddi bir ihlal doğurur. Bu bölgeyi ciddi manada rahatsız edeceği gibi bugün 40 milyon nüfusu olan Ukrayna ile Rusya arasında huzursuzluk doğmasını kabul etmiyoruz. Rusya ile ilişkilerimiz gayet güzel şekilde devam ediyor. Tarihinde olmayan bir sulh içinde ilişkilerimiz var. Rusya-Türkiye ilişkileri gelişerek devam ediyor."

"BİZ ARABULUCU OLABİLİRİZ"

"Ukrayna ile de aynı şekilde. Bu olumlu gelişmeleri biz Rusya-Ukrayna arasında olumsuzluğa dönüşmesini kabullenemiyoruz. Rusya ile Ukrayna arasında bir barışın olmasına özellikle hakim olmasına biz arabulucu olabiliriz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ifade ettik."

"ÖNÜMÜZDE UKRAYNA ZİYARETİ VAR, MOSKOVA DA OLABİLİR"

"Önümde bir Ukrayna ziyareti var. Bu arada belki Sayın Putin ile ama telefonla ama belki Moskova ziyareti olabilir. Bölgede barışın hakim olmasını istiyoruz."