Myanmar ordusu sabaha karşı Devlet Başkanı Myint’i gözaltına alarak, ülke yönetimine el koydu. ABD ve BM, darbeye sert tepki göstererek, “gerekirse adım atılabileceği” uyarısı yaptı. 

Ülke yönetimine el koyan Myanmar ordusu, Devlet Başkanı Win Myint ile Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii’yi gözaltına aldı. Darbenin Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing tarafından yönetildiği ve “8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapılması” üzerine gerçekleştirildiği açıklandı. Olağanüstü Hal ilan edilen ülkenin bir yıl askeri yönetimle idare edileceğini ifade edildi. Darbeyi ilk olarak iktidardaki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt duyurdu ve “Halkımızdan düşünmeden karşılık vermemesini ve yasalara uygun şekilde hareket etmesini istiyorum” dedi. 27 Ocak’ta açıklama yapan Genel Kurmay Başkanı Hlaing, “kanunların düzgün şekilde uygulanmaması halinde Anayasa'nın feshedilebileceğini” duyurmuştu.

BM: ENDİŞELİYİZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar'da ordunun yönetime el koymasını ve sivil hükümet yetkililerini tutuklamasını şekilde kınadı. Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, gelişmelerden endişe duyduğunu belirterek, “görüş ayrılıklarının barışçıl yollarla, şiddetten kaçınılarak, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı çerçevesinde çözülmesi gerektiğini” dile getirdi.

ABD: ADIM ATABİLİRİZ

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki de darbeyi “ABD, Myanmar ordusunun ülkedeki demokratik geçiş sürecinin altını oymak üzere attığı adımlardan endişe duyuyor” sözleriyle değerlendirdi. Psaki, demokratik normlara ve hukuk devleti esaslarına uyulmasını, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi. Psaki, “ABD’nin sorumlulara karşı adım atabileceği” uyarısında bulundu. Japonya ve Avustralya da darbeye tepki gösteren açıklamalar yaptı.