ABD’de yeni yıla sayılı günler kala "nesilde bir kez görülecek" olarak nitelendirilen kar fırtınası bekleniyor. Son 40 yılın en büyük kar fırtınası nedeniyle Ulusal Hava Durumu Servisi yaptığı açıklamada, soğuk hava için önlem alınmaması halinde 5 dakikadan daha kısa sürede donmaya neden olabileceği ve soğuğa uzun süre maruz kalınması halinde hipotermi ve ölümler yaşanabileceği belirtildi.

Noel'e sayılı günler kala ABD’de son 40 yılın en büyük kar fırtınasının etkili olması bekleniyor. Ülkede kar fırtınası nedeniyle alarm verilmesinin ardından soğuk havadan dolayı ölümlerin yaşanabileceği belirtildi.

Söz konusu kar fırtınası, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi tarafından "nesilde bir kez görülecek" olarak değerlendirildi. Soğuk hava dalgasının 37 eyaletten 90 milyondan fazla kişinin etkileyeceği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz Salı günü etkili olmaya başlayan soğuk hava dalgasının yarına kadar "bomba siklonu" haline gelmesi bekleniyor. Ülkenin güneyindeki Texas eyaletine kadar sıcaklıkların sıfırın altına düşeceği bildirildi.

SOĞUK HAVA ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİR

Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS) tarafından yapılan açıklamada, soğuk havanın önlem alınmaması halinde 5 dakikadan daha kısa sürede donmaya neden olabileceği ve soğuğa uzun süre maruz kalınması halinde hipotermi ve ölümler yaşanabileceği aktarıldı. NWS, fırtınanın basıncının Kanada sınırındaki Great Lakes bölgesinde kategori 3 şiddetinde kasırgaya eşdeğer basınca ulaşacağını ifade etti.

ÇOK SAYIDA UÇUŞ İPTAL

Kentucky ve Kuzey Carolina eyaletlerine OHAL ilan edilirken, Colorado eyaletinde yer alan Denver ile Illinois eyaletinde yer alan Chicago kentinde yüzlerce uçuş iptal edildi. Uçuş takip sitesi Flightaware’e göre, ABD genelinde dün en az bin uçuş iptal edildi.