ABD Başkanı Joe Biden, "Tarihteki bu korkunç olayların hiçbir zaman unutulmaması için Meds Yeghern’in kurbanlarını anıyoruz" diyerek Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıdı.

ABD Başkanı Joe Biden, "Tarihteki bu korkunç olayların hiçbir zaman unutulmaması için Meds Yeghern’in kurbanlarını anıyoruz" diyerek Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıdı. Biden 24 Nisan dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "24 Nisan 1915’te İstanbul’daki Ermeni aydınların ve cemaat liderlerinin Osmanlı makamlarınca tutuklanmasıyla başlayarak, 1,5 milyon Ermeni bir imha kampanyası çerçevesinde tehcir edildi, katledildi ya da ölüme gönderildi. Tarihteki bu korkunç olayların hiçbir zaman unutulmaması için Meds Yeghern’in (Ermeni Soykırımı) kurbanlarını anıyoruz" ifadelerini kullandı.

"BU ACIYI GÖRÜYORUZ"

Soykırımın ardından hayatta kalanların aralarında ABD’ye de yerleşenlerin olduğunu kaydeden Biden, "Aradan geçen onlarca yılda Ermeni göçmenler ABD’yi çok zenginleştirdi ama atalarının beraberinde getirdiği trajik tarihi de hiç unutmadı. Onların hikayesine saygı duyuyoruz. Bu acıyı görüyoruz” dedi. Biden, “Bunu suçlamak için değil, yaşananların bir kez daha tekrarlanmayacağından emin olmak için yapıyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN YANIT GELDİ: "AÇIKLAMAYI KABUL ETMİYOR VE EN ŞİDDETLİ ŞEKİLDE TELİN EDİYORUZ"

ABD Başkanı’nın mesajına Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Yapılan yazılı açıklamada, Biden’ın ifadelerinin “kabul edilmediği" belirtildi. Açıklamanın tamamı ise şu şekilde: "ABD Başkanı’nın radikal Ermeni çevreleri ile Türkiye karşıtı grupların baskısı altında 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz. ABD’nin tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklaması, Türk halkının vicdanında da asla kabul görmeyecek, karşılıklı güven ve dostluğumuzu sarsan sarılması zor derin bir yara açacaktır. Söz konusu açıklamanın konuya dair bilimsel ve hukuki bir temele, bulguya dayanmadığı ortadadır. 1915 olaylarına ilişkin olarak, uluslararası hukukta tanımlanmış olan soykırım ifadesinin kullanılabilmesi için gereken şartların hiçbiri mevcut değildir. Türkiye, tarihiyle yüzleşmekten hiçbir zaman kaçınmadığı gibi, bu konuda ABD dâhil kimseden ders alacak değildir” denilen açıklamada, ABD Başkanı’nın bu açıklamasının “halkları kutuplaştırmak ve bölgede barış ve istikrarın sağlanmasını zorlaştırmaktan başka bir sonuç vermeyecek."