Independent Türkçe’nin haberine göre, ABD’li bir yetkili pazartesi günü Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, “Afgan hükümetinin merkez bankasının ABD’deki hiçbir varlığı, Taliban’a verilmeyecek” diye konuştu.

AFGANİSTAN’IN ABD’DEKİ VARLIKLARININ DEĞERİNİN MİLYARLARCA DOLAR OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre Afganistan Merkez Bankası’nın brüt rezervleri, nisan sonu itibarıyla 9,4 milyar doları (yaklaşık 80 milyar TL) bulmuştu. Ancak bu paranın büyük bir kısmı Afganistan dışında tutuluyor. Afganistan’ın ABD’deki varlıklarının değerinin milyarlarca dolar olduğu tahmin ediliyor.

AFGANİSTAN'A YAPILAN YARDIMLAR ENGELLENEBİLİR

AFP, ABD’nin, Venezuela gibi hükümetlerini tanımadığı devletlere yaptığı gibi IMF ve Dünya Bankası gibi kurumların Afganistan’a yapacağı yardımları engelleyebileceğini kaydetti. Zira Dünya Bankası, Afganistan’a 2002’den beri çoğu hibe olmak üzere 5,3 milyar dolar (yaklaşık 45 milyar TL) aktarmıştı. Kurumun ülkede halihazırda devam eden 20’den fazla kalkınma projesi de mevcut.

"TALİBAN YÖNETİMİNE DARBE VURMAK İÇİN FONLARIN KESİLMESİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR"

Konuyla ilgili konuşan dış politika uzmanı Vanda Felbab-Brown ise Afganistan’ın büyük ölçüde dışarıdan gelecek yardımlara bağlı olduğunu ifade etti: “Dolayısıyla uluslararası para kurumlarına erişim çok önemli. Ancak Taliban yönetimine darbe vurmak için fonların kesilmesi, önemli sorunlara yol açabilir.”