ABD, Avrupa Birliği (AB) ve 19 ülke tarafından yönetimin Taliban tarafından ele geçirildiği Afganistan’da, kadın ve kız çocuklarının durumuna ilişkin ortak bir bildiri yayınlandı.

"KADINLARIN KORUNMASINI GÜVENCE ALTINA ALIN"

Açıklamada, “Afganistan’daki kadınlar ve kız çocuklarının, eğitim, çalışma ve hareket özgürlüğü hakları konusunda derin endişe duyuyoruz. Afganistan genelinde yetkili makamları kadınların korunmasını güvence altına almaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi. 

Afgan kadınları ile kız çocuklarının, tüm Afgan halkı gibi güven ve onur içinde yaşamayı hak ettiği ifade edilen açıklamada, “Her türlü ayrımcılık ve istismar önlenmelidir. Uluslararası toplum olarak seslerinin duyulmasını sağlamak için onlara yardım etmeye ve desteklemeye hazırız” denildi.

Açıklamada, son 20 yılda Afganistan'daki kadın ve kız çocuklarının yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelen hak ve özgürlüklerin gelecekte kurulacak hükümet tarafından nasıl güvence altına alınacağının yakından takip edileceği kaydedildi.

BİLDİRİYE İMZA ATAN ÜLKELER

Ortak bildiriye ABD, AB, Arnavutluk, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, Honduras, Guatemala, Kuzey Makedonya, Yeni Zelanda, Norveç, Paraguay, Senegal, İsviçre ve Birleşik Krallık tarafından imzalandı.

Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından en çok endişe yaşanan konulardan biri Afgan kadınlarının durumu oldu. Taliban kadınların şeriat kuralları çerçevesinde iş ve eğitim hayatına katılabileceklerini ve başörtüsünün zorunlu olacağını açıklamıştı.