ABD'nin 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarını Çin'de devam eden insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek diplomatik olarak boykot edeceği aktarıldı.

"SOYKIRIM VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDA..."

Boykot kararını duyuran Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, "Sincan'da devam eden soykırımı ve insanlığa karşı suçlar ile diğer insan hakları ihlalleri göz önüne alındığında, Biden yönetimi Pekin 2022 Kış Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunlarına herhangi bir diplomatik veya resmi temsilci göndermeyecek" diye konuştu.

"İNSAN HAKLARINI SAVUNMAK AMERİKALILARIN DNA'SINDA VAR"

ANKA'nın aktardığına göre Psaki, ABD Başkanı Joe Biden’ın geçtiğimiz ay Çin’deki diplomatik görüşmeleri hatırlatarak, şu açıklamada bulundu: "Başkan Xi'ye söylediği gibi, insan haklarını savunmak Amerikalıların DNA'sında var. İnsan haklarını geliştirmek için temel bir taahhüdümüz var. Kendimizi güçlü hissediyoruz ve Çin'de ve ötesinde insan haklarını ilerletmek için adımlar atmaya devam edeceğiz."

ÇİN'DEN YANIT: "HATALARININ BİR BEDELİ OLACAK"

ABD'nin diplomatik boykot kararı almasına Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian bugün düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Kış Olimpiyat Oyunları'na zarar vermeye çalıştığını ve böyle yaparak kendi güvenilirliğini zedelediğini söyledi.

Diplomatik boykot kararının ikili diyalog ve önemli alanlardaki işbirliğine zarar verebileceği uyarısı yapan Zhao, ABD'nin boykot kararını 'komplo' olarak niteledi ve suya düşmeye mahkum olduğunu söyledi.

Ayrıca Zhao, ABD'nin hatalarının bir bedeli olacağını, kendilerinin de güçlü karşı önlemler alacaklarını belirtti.