Türkiye, Brüksel’de imzalanan anlaşmalarla Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma (ESC) programlarına resmen katıldı. Anlaşmalara Türkiye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı imza attı. Kaymakçı, bu üç anlaşmanın önemini ve Türkiye’ye getireceklerini Milliyet’e anlattı.

Avrupa Birliği Komisyonu Yenilikçilik, Araştırma, Kültür ve Gençlik Komiseri Mariya Gabriel ile birlikte anlaşmalara imza atan Kaymakcı, söz konusu programların Türkiye’nin iktisadi ve insani kalkınmasına katkı sunmanın yanı sıra AB uyum sürecini desteklediğini söyledi. Kaymakcı, Milliyet’den Didem Özel Tümer’e şu yanıtları verdi:

13 PROGRAMA KATILIM KARARI ALINDI

“Ufuk Avrupa, Erasmus+, Avrupa Dayanışma Programı (ESC), Gümrükler, Sivil Koruma Mekanizması, Yaratıcı Avrupa, Vergilendirme, AB Sağlık (EU4Health), Dijital Avrupa, Çevre ve İklim Eylemi Programı (LIFE), Yatırım AB, Tek Pazar ve AB Uzay olmak üzere toplamda 13 programa katılım yönünde ilke kararı aldık. Avrupa Komisyonuna iletilen niyet beyanlarını takiben, Ufuk Avrupa, Erasmus+, Avrupa Dayanışma Programı, YatırımAB ve Yaratıcı Avrupa Programlarına ilişkin Avrupa Komisyonu ile katılım müzakereleri süreci başlatıldı ve gelinen son aşamada Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programı için müzakere süreçleri tamamlandı.”

HER YIL 60 BİN KATILIMCI

“Erasmus Programı’na 2014-2020 döneminde en çok başvuruda bulunan ülke açık ara farkla Türkiye’ydi. Her yıl 20 bini yükseköğretim öğrencisi olmak üzere, 60 bin katılımcı programdan faydalandı. Ülkemizin programa ilk kez katılım sağladığı 2004 yılından bu yana toplam 550 bin vatandaşımız Erasmus Programından faydalandı. 150 bin diğer Avrupa ülkeleri yararlanıcısı da ülkemize geldi, öğrendi, çalıştı, staj veya araştırma yaptı ve ülkemizi keşfetti.”

AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI

“2021-2027 dönemi için 1 milyar avroluk bütçe tahsis edilen yeni dönem Avrupa Dayanışma Programı (ESC) kapsamında 270 bin gence gönüllülük yoluyla veya kendi dayanışma projelerini oluşturarak toplumsal ve insani zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olma fırsatları sunulmuş olacak. Kendi ulusal bütçe katkılarımızı da yaparak hem Erasmus Programından hem Avrupa Dayanışma Programından (ESC) ülkemiz gençlerinin yararlanma düzeyini artırmak için AB Başkanlığımıza bağlı Ulusal Ajansla birlikte hummalı bir çalışma yürütüyoruz.”

"UFKUMUZ AB'YE TAM ÜYELİKTİR"

“Ufuk Avrupa Programı, bugüne kadar dünyada en büyük bütçeli sivil Ar-Ge ve yenilik programı olma sıfatını taşıyor. Programa ayrılan toplam 95,5 milyar avroluk bütçeyle yeşil ve dijital Avrupa’nın temelleri atılacak.Geçtiğimiz yedi yılda aldığımız 812 projemiz ile toplamda 277,5 milyon avro tutarında fondan yararlandık. Önümüzdeki dönemde performansımızı daha da artırarak çok daha fazla proje ve fondan yararlanmayı hedefliyoruz. Son olarak belirtmek isterim ki Brüksel’de yalnızca Ufuk Avrupa’ya değil, geleceğin ortak hikayesine de imzamızı attık. Ufkumuz Avrupa ve AB’ye tam üyeliktir.”