Euronews'ün haberine göre, kuzey ve doğu ülkeleri yedinci paket üzerinde ısrar ederken, Almanya ve Belçika gibi ülkeler mevcut önlemleri uygulamaya odaklanmayı talep ediyor. Taslak metin, Almanya'nın istekleri doğrultusunda, açık bir şekilde yedinci bir pakete atıfta bulunmuyor.

Brüksel, Moskova'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlamasından bu yana Rusya ve Beyaz Rusya'ya karşı altı yaptırım paketi kabul etti. Ancak birlik üyeleri kendi ekonomilerine Rusya'dan daha fazla zarar verebileceği endişesiyle gaz dahil birçok alanı yaptırım listesinin dışında bıraktı.

ALTIN YAPTIRIMI

Kaynaklar, AB'nin Rusya'ya karşı bir sonraki olası hedeflerden birinin altın olduğunu söylüyor. Danimarka'nın AB büyükelçisinin bir sözcüsünün, geçtiğimiz hafta AB elçilerinin kapalı kapılar ardında yaptığı bir toplantıda, "Kopenhag'ın yaptırım listesine altını eklemek istediğini" aktardı.

Altın, Batı yaptırımları nedeniyle yurt dışında tutulan bazı varlıklarına erişimde kısıtlamalarla karşı karşıya kalan Rusya Merkez Bankası için "çok önemli bir varlık" olarak değerlendiriliyor.

Taslak belgede, AB liderlerinin Ukrayna'nın yeniden inşasını finanse etme planlarını hızlandırmak için 9 milyar euro'ya kadar yeni acil durum fonlarını not edecekleri belirtildi. Belgede ayrıca Kiev'e askeri destek için onaylanmış 2 milyar euro'ya ek olarak 500 milyon euro'luk yardımın eklenebileceği kaydedildi.