Bugün 9 Şubat Salı, #dokuz8Bülten ile karşınızdayız. Bugün gündemde siyasetçilerin karşılıklı açıklamaları vardı. Hem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hem de İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, oldukça sert ve etkili konuşmalar yaptı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’dan da beklenmedik bir çıkış geldi: “AYM kararlarının uygulanmaması, Anayasa'yı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebilir.” Boğaziçi Üniversitesi eylemleri devam ederken, öğrencilere yönelik tehdit açıklamaları da eksik olmadı. Dünya Yunanca Günü etkinliklerinin iptal edilmesinden, Soma Davası’nda tutuklu kimse kalmamasına, Çorlu tren faciasında oğlunu kaybeden anneye para cezası verilmesinden yazar Ayşen Şahin’e tweet gözaltısına günün öne çıkan başlıklarını sizin için derledik.

MUHALEFET  GRUP TOPLANTILARINDA SERT ÇIKTI

CHP lideri Kılıçdaroğlu, grup toplantısında yaptığı konuşmada “Dünyaya meydan okuyacağına konteynırlardan yiyecek toplayan insanların derdini çöz, deseler ne diyeceksin?” derken, Akşener’in gündeminde yoksullukla alay eden Takvim gazetesi vardı. “Hiç mi utanmıyorsunuz?” diye soran Akşener, Prof. Dr. Ayşe Buğra’ya ve Boğaziçi eylemlerine de sahip çıktı.

#dokuz8HABER GÜNDEM SİYASET / GRUP TOPLANTILARI

Dokuz8Haber Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, gazeteci Sibel Hürtaş ve Siyasal İletişim Uzmanı Evren Barış Yavuz, dokuz8Haber canlı yayınında siyasetteki gelişmeleri değerlendirdi. https://www.youtube.com/watch?v=-nw3Yd1PoN4

BOĞAZİÇİ EYLEMLERİNE DESTEKLER VE KÖSTEKLER

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin grup toplantısında da Boğaziçi eylemleri gündemdeydi. Bahçeli, daha önce sosyal medyada sarf ettiği ve yoğun tepki alan “başı ezilmesi gereken yılanlardır” sözünü bir kez daha tekrarladı. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik bir tehdit de Trakya Üniversitesi’nden geldi. İlahiyat Fakültesi Dekanı Cevdet Kılıç, ‘Biz gece vakti işi bitiririz” diye yazdı. Akademisyenler ve öğrenciler kayyuma karşı eylemlerine bugün de devam etti, İTÜ’lü akademisyenler destek eylemi yaptı. HDP’nin hazırladığı yasa teklifi ile 12 Eylül’ün akademik özerkliğe getirilen bir dayatması olan YÖK’ün tamamen kaldırılmasını talep etti. Üniversitelerin ahvali ile ilgili önemli bir gelişme de Ankara Üniversitesi DTCF’den geldi. Üç üniversitenin ortaklaşa yaptığı Dünya Yunanca Günü etkinliği “amacını aşan bir algıya sebep olduğu” iddiasıyla iptal edildi.

AYM’DEN “MAHKEME KARARLARINA UYUN” UYARISI

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, AYM kararlarının uygulanmamasının "Anayasa'yı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebileceği" uyarısı yaptı. Çorlu tren faciası ile ilgili gazeteci Mustafa Hoş’un ardından kazada oğlunu kaybeden anne Mısra Öz Sel’e de para cezası verildi. 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma Davası'nda tek bir tutuklu dahi kalmadı. Kadıköy’deki Boğaziçi eylemleri sırasında attığı tweet nedeniyle gözaltına alınan yazar Ayşen Şahin, gece geç saatlerde serbest bırakıldı.

CANLI YAYINDA GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Bekir Güneş’in sunduğu Günden Kalan’da günün önemli başlıkları ele alınıyor, öne çıkan gelişmeler aktarılıyor. Günden Kalan’ın bu akşamki konuğu dün akşam attığı tweet nedeniyle gözaltına alınan yazar Ayşen Şahin. https://www.youtube.com/watch?v=Jo5_sToM-6Y

GÜNÜN DİĞER BAŞLIKLARI

Pandemi tüm hızıyla devam ederken, aşılama çalışmalarında sıra sağlık çalışanlarının ikinci dozuna geldi. İkinci doz aşılamaya 11 Şubat günü başlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Çin’de incelemeler yapan özel ekibi, Covid-19'un 2019'un Aralık ayından önce Vuhan'da olduğuna dair gösterge olmadığını açıkladı. Suruç aileleri 63. ayında Kadıköy'de bir anma gerçekleştirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medyada içerik üreterek para kazananlar hakkında 5 yıllık vergi incelemesi başlattığını duyurdu.