Adalet Bakanlığı tarafından 24 Kasım 2019 tarihinde yapılan Arabuluculuk Sınavında taban puan olarak belirlenen 91’i geçen 6 bin 127 kişi sınavda başarılı sayıldı. Ankara Barosu, sınavda hatalı 4 sorunun iptali için Ankara 9'uncu İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin sorulardan 3’ünün iptaline karar vermesi üzerine, Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliğinin 46/5 maddesi uyarınca sınav sonuçları değerlendirilip, taban puanın 88'e düşürülmesiyle, 88 ve üstü puan alan 5-6 bin kişi daha arabulucu olmayı hak kazanmış sayıldı. Oluşturulan yeni başarı listesi, 8 Kasım’da Başkanlığın internet sitesinde ilan edildi.

Daire Başkanlığı tarafından yeniden yapılan değerlendirmenin adayların mağduriyetine yol açması nedeniyle 75 baro tarafından ortak açıklama yapıldı.

Barolar tarafından yapılan açıklamada, oluşturulan listeye göre 92,78 puan alan adaylar başarılı sayılıp, ilk sınavda başarılı kişilerin haklarının saklı tutulduğu belirtilse de 7 Kasım 2021’de mahkeme kararının uygulanmasına yönelik Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından 88 puan ve üzeri puan alarak başarısız sayılan adaylara mesaj gönderildi. Mesajda, Arabulucu Portal üzerinden sicil başvurusu yapmaları, bu kapsamda giriş aidatı ve yıllık aidat yatırmalarının talep edildiği, ayrıca tahsilatlar yapıldığı kaydedildi.

EŞİTSİZLİĞE YOL AÇTI

Ancak daha sonra yapılan duyuruda, mesaj gönderilen adayların büyük kısmının başarısız olduğu açıklandığını belirten barolar, “İlk sınav sonuçlarına göre 91 doğru sayısı ile arabulucu olma hakkı kazanan bazı meslektaşlarımızın yeni değerlendirme ile doğru sayısı 88'e (90,72 puan) düşmüş bulunmaktadır. Bu arabulucular kazanılmış hakları korunduğu için sicilde arabulucu olmaya devam ederken, yeni değerlendirme sonucunda onlarla aynı doğru sayısı olan yani 88 ve üzeri doğru yapanlar başarısız kabul edilmiştir. Bu durum eşitler arasında eşitsizliğe yol açmıştır” denildi.

Açıklamada, Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği 45. maddesinde yer alan "Başarılı sayılan en düşük puanlı adayla aynı puanı alan adaylar da başarılı sayılır" hükme göre, ikinci değerlendirme sonrası sicilde arabulucu olarak kayıtlı 88 doğru yapan ve 90,72 olan en düşük puana sahip kişi ile aynı veya üzerinde bir puana sahip tüm adaylar ile Arabuluculuk Daire Başkanlığınca mesaj gönderilerek harç ve aidat yatırması istenmiş, 85 puan ve üzeri alan tüm adayların başarılı sayılması gerektiği vurgulandı.

ŞEFFAFLIK ELEŞTİRİSİ

Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin kararının uygulanmasına dair Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından tatmin edici açıklama yapılmadığını, sürecin şeffaf ve denetlenebilir şekilde yürütülmediğini savunan barolar, açıklamalarının devamında şunları kaydetti: “Sınava giren meslektaşlarımızdan açıklanan sonuçlara ilişkin çok sayıda şikayet gelmiş olup, ciddi bir hak kaybı olduğu, yapılan ikinci değerlendirmenin Anayasa'daki eşitlik ilkesine ve yönetmeliğe aykırı olduğu, eşitler arasında eşitsizliğe yol açtığı açıktır. İlgili kurumlarca detaylı bir inceleme yapılarak sınav sonuçlarının tekrar değerlendirilmesini, kamuoyunun ayrıntılı şekilde bilgilendirilmesini ve varsa hatanın giderilmesi sağlanmalı, mağduriyetlerin önüne geçilmelidir. 

Yargıya intikal edecek ihtilafların azaltılmasını hedefleyen arabuluculuk müessesesi, mağduriyete sebep olan uygulama ile binlerce dava ile karşı karşıya kalacaktır. 2 yıldır yaşanan mağduriyetlerin yeni davaların açılmasından önce uzlaşma ile çözümlenmesi, sağduyunun gereğidir. Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından sürecin ve yapılan idari işlemlerin hakkaniyete uygun, şeffaf ve denetlenebilir olması sağlanarak, çifte standarttan derhal dönülmeli ve mağduriyetlerin giderilmesine yönelik işlemlerin yapılması gerekmekte olup, aşağıda imzası olan barolar olarak sürecin takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.”

Ortak açıklamanın altında imzası bulunan barolar şunlar: 

Adana Barosu, Adıyaman Barosu, Afyonkarahisar Barosu, Ağrı Barosu, Ankara Barosu, Antalya Barosu, Ardahan Barosu, Artvin Barosu, Aydın Barosu, Balıkesir Barosu, Bartın Barosu, Batman Barosu, Bayburt Barosu, Bilecik Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Bolu Barosu, Burdur Barosu, Bursa Barosu, Çanakkale Barosu, Çankırı Barosu, Çorum Barosu, Denizli Barosu, Diyarbakır Barosu, Düzce Barosu, Edirne Barosu, Elazığ Barosu, Erzurum Barosu, Erzincan Barosu, Eskişehir Barosu, Antep Barosu, Giresun Barosu, Gümüşhane Barosu, Hakkari Barosu, Hatay Barosu, Iğdır Barosu, Isparta Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Maraş Barosu, Karabük Barosu, Kars Barosu, Kastamonu Barosu, Kayseri Barosu, Kırıkkale Barosu, Kırklareli Barosu, Kırşehir Barosu, Kocaeli Barosu, Konya Barosu, Kütahya Barosu, Malatya Barosu, Manisa Barosu, Mardin Barosu, Mersin Barosu, Muğla Barosu, Muş Barosu, Nevşehir Barosu, Niğde Barosu, Ordu Barosu, Osmaniye Barosu, Sakarya Barosu, Samsun Barosu, Siirt Barosu, Sivas Barosu, Urfa Barosu, Şırnak Barosu, Tekirdağ Barosu, Tokat Barosu, Trabzon Barosu, Tunceli Barosu, Uşak Barosu, Van Barosu, Yalova Barosu, Yozgat Barosu ve Zonguldak Barosu.