Safranbolu Belediyesi ve Kültür ve Turizm Vakfı’nca bu yıl 6’ncısı düzenlenen Safran Festivali’nde safran hasadı yapıldı.

Safranbolu Belediyesi ve Kültür ve Turizm Vakfı'nca bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Safran Festivali’nin 2'nci gününde; Yukarı Çiftlik köyünde İsmail Yılmaz’ın 27 dönüm arazisinde safran hasadı yapıldı. Ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen, farklı özellikleriyle gıda, ilaç, kozmetik ve giyim sektörlerinde kullanılması nedeniyle 'mucize bitki' olarak adlandırılan “kırmızı altın” safranın hasadına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA SAFRANI DAHA KÂRLI BİR HALE GETİRME AŞAMASINDAYIZ"

Hasatdın açış konuşmasını yapan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar, "Önümüzdeki yıllarda çok daha geniş kapsamlı ve safranın daha çok insan tarafından yetiştirilmesini, bitkilere göre daha karlı bir duruma getirilmesini sağlama aşamasındayız” dedi.

2015 yılından beri Yukarı Çiftlik köyünde safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz ise “Niyetimiz köyümüzü safran üretim alanı yapmak. Panel yapıldığında orada drone ile çekilmiş çeşitli fotoğraflar gördük. Yüzlerce dönüm alanda safran vardı. Bu köyde bunu göreceğiz" diye konuştu.

"SAFRAN KONUSUNDA HIZLA YÜRÜMEMİZ LAZIM"

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse şunları söyledi:

"Aslında çok daha geniş içerikli bir program hazırlamıştık ama Amasra'da meydana gelen maden kazasından dolayı etkinliklerimizin büyük bölümünü iptal ettik. Safranın daha değerinin onda birini bile anlamamışız ve de ona hak ettiği değeri verecek çalışmaları daha yapmamışız. Emekliyoruz yani. Ama hızla yürümemiz lazım safran konusunda. Çünkü safranın birçok kullanıldığı alan var ama en çok da bizim ekmek yediğimiz turizm sektörüne faydası var. Dünkü yürüyüş etkinliğinde katılım çok azdı. Bugün de turizmden ekmek yiyen arkadaşlarımızın katılım sağlamadığını görüyoruz. Önce bizim sahip çıkmamız lazım."

"DEVLETİMİZİN ELİ İLE SAFRAN YEŞERTİLDİ" 

Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı da "Topraktan çok güzel bir bitki yeşeriyor. Bu değerli bitkinin adı bu güzel şehre adını veren safran bitkisi. Bu bitki bu kadim coğrafya üzerinde yüzyıllardır kadim insanımızın ellerinde çeşitli katma değerleri yaratmış. Bu coğrafyada daha önceki yıllarda neredeyse yok olmaya yüz tutmuş bu bitki, devletimizin, yerel yönetimlerin ve STK'ların elinin değmesiyle yeşertildi, sizlerin de şahit olduğu bu günlere getirildi" dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar safran hasadı yaptı.