TBMM Halkla İlişkiler binasında gerçekleşen toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu katıldı. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda altı partinin 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' çalışmalarına ilişkin çalışmalarını anlattığı öğrenildi. 

"YANLIŞLARIN HEPSİNİN SEBEBİ"

Karar'da yer alan habere göre toplantının başlamasından önce konuşan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, şunları söyledi:

 “Bugünün konusu, acil olan şey, anayasa değişikliği… İçinden geçtiğimiz anayasanın Türkiye’ye ne kadar uymadığı, yanlışların hepsinin sebebi, ortak paydamız da bu. İttifak için konuşmak bizim haddimiz değil. Siyasi partiler ve başkanlarımız karar verir."

"ANAYASAYI HALKIN YARARINA DEĞİŞTİRECEĞİZ"

"Bugünün konusu o değil. Anayasayı halkın yararına değiştirmek konusunda ciddi bir mutabakatımız var. Türkiye’nin yakın siyasi tarihine baktığımızda altı muhalefet partisinin bir araya geldiği çok az örnek var. Demek ki bu kadar çok ihtiyaç var. Bu sistemin değişmesi için mutabakat var.”

"TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise bir soru üzerine, “Bir süre öngörmüyoruz şu anda, çalışıyoruz. Çalışacağız ve çalışmalarımızı sayın Genel Başkanlarımıza sunacağız. Türkiye için çalışıyoruz” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ise şöyle konuştu:

"PARTİLERİN ZATEN ÖNERİLERİ VAR"

“Güçlendirilmiş parlamenter sistem başlığı altında, gerçekten Türkiye’nin hukuk devletin demokrasiye dönmesi, bu başlık altında anayasanın değişmesi; Meclis İçtüzüğü’nün değiştirilmesi, Siyasi Partiler Kanunu’nun değiştirilmesi… Siyasi partilerin zaten bu konularda önerileri var. Mutabakat olasılıklarının çok yüksek olduğunu tespit ettik. Burada bu meseleleri tekrar masaya yatıracağız. Başta Anayasa olmak üzere, Meclis İçtüzüğü ve Siyasi Partiler Kanunu olmak üzere, Seçim Kanunu olmak üzere, belki Siyasi Etik Kanunu da görüşülebilir. Bütün atacağımız adımlar, altı partinin birlikte karar verebileceği, mutabakat içerisinde belirleyebileceği hususlar olacak.”

Parti yetkilileri, her toplantının ardından genel başkanlarını bilgilendiriyor ve sonraki süreç planlanıyor.