Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), bu yılın ilk 6 ayında yaşanan hayvan hakkı ihlallerini açıkladı. Raporda, bu yılın ilk 6 ayında en az 522 milyon 349 bin 599 yaşam hakkı ihlali yaşandığı kaydedildi.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), 2020 yılının ilk 6 ayında yaşanan hayvan hakkı ihlalleri raporunu online düzenlediği basın toplantısında açıkladı. BirGün’den Kardelen Tatar’ın haberine göre basın toplantısında HAKİM'den Fatma Biltekin, Yunuslara Özgürlük Platformu'ndan Öykü Yağcı, Hayvanlara Adalet Derneği'nden Avukat Melike Özdemir Ballı, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nden Ezgi Akdağ ile Halkların Demokratik Partisi Mersin Milletvekili Rıdvan Turan katıldı. Toplantı HAKİM'den Fatma Biltekin'in konuşması ile başladı. “Hayvan hakkı ihlallerini raporlamamızdaki en temel amaç toplumun büyük bir kesimi tarafından yok sayılan hayvanların yaşadıkları acıyı görünür kılmaktı” diyen Biltekin, pandemi döneminde artan hayvan hakkı ihlallerine dikkat çekti. İhlallerin yargı ve yasamadaki yansımasına değinen Biltekin, hayvan hakkı ihlallerinin yoğun olduğu Ocak - Haziran 2020 tarihleri arasında yalnızca hayvan haklarıyla ilgili 2 kanun teklifi kaydı bulunduğunun altını çizdi. Biltekin'in ardından söz alan Hayvan Hakları ve Etiği Derneği'nden Ezgi Akdağ “2020 yılının ilk 6 ayında en az 522 milyon 349 bin 599 yaşam hakkı gaspı raporlandı” diye konuştu. Akdağ, “Yaşamın bütün canlılar için değerli olduğunu, yaşam hakkının siyaset üstü bir mesele olduğunu tekrar hatırlatıyoruz. Bu 6 aylık rapor, pek çok veriye ulaşamamıza rağmen, hayvanların yaşadıkları ihlallerin ne kadar derin ve toplumsal bir sorun olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“MECLİS'İN ÇALIŞMA YAPMASI GEREKİR”

Hayvan haklarının yasamadaki sürecini anlatan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Doğa üzerindeki her türlü saldırıyı kendine hak gören insanın bir demokrasi inşa edemeyeceğini görüyoruz” dedi. Turan, Meclis'in de bu gerçekliği görmesi ve yalnızca insanları değil tüm ekolojiyi kapsayacak şekilde çalışması gerektiğini söyledi. Hayvanlara Adalet Derneği’nden Av. Melike Ballı, Hayvanları Koruma Kanunu'nundaki “sahipli-sahipsiz hayvan” ayrımı ve hayvana yönelik işlenen suçlardaki mevcut cezaları anlattı. Av. Ballı, “Hayvana yönelik işlenen suçlarda hayvan sahipli ise 4 aydan 3 yıla kadar mala zarardan hapis cezası alabiliyor, sahipsiz ise cüzi miktarda para cezası ödüyor, siciline işlemiyor, fail aramıza karışıyor. Öncelikle bu ayrımın mutlaka kalkması lazım, 'sahipli-sahipsiz hayvan' ayrımını kabul etmiyoruz” dedi.

MARMARİS'TE YUNUS PARKI KAPATILDI

Yunuslara Özgürlük Platformu'ndan Öykü Yağcı, “Marmaris Hayvan Hakları Derneği’nin (MAHAKDER) ilçedeki yunus parkının işletmesini yapan şirketin satış ofisi ve gösteri merkezine kilit vurulduğunu açıkladı. “Marmaris Belediyesi'ne yapılan bilgi edinme başvurusu sonucu ortaya çıkan ruhsatla ilgili bir sorun nedeniyle tesisin faaliyetlerinin askıya alındığı tahmin ediyoruz” diye konuşan Yağcı, önceki yıllarda yunus parklarına karşı gerçekleştirilen eylemleri hatırlattı.