Riyad Metro İnşaatı projesinde çalışmak için Doğuş İnşaat tarafından Suudi Arabistan'a götürülen ve koronavirüs salgını sürecinde kamp alanlarında rehin tutulan işçiler Türkiye’ye geldi. İşçilerin Türkiye’ye Suudi Arabistan’dan geliş sürecinde hiçbir sağlık önlemi alınmadığı ve test aşamasından geçmedikleri öğrenildi.

Riyad Metro İnşaatı projesinde çalışmak üzere, Doğuş Grubu tarafından 2015 yılında Suudi Arabistan'a götürülen işçiler, koronavirüs salgını sürecinde aylardır kamp alanlarında güvencesiz şekilde rehin tutulmasının ardından Türkiye’ye geldi. İleri Haber'den Hüseyin Naval'ın haberine göre, aylarca hiçbir geliri olmadan ölüm ile baş başa bırakılan işçilerden Bahadır Sarıyaprak, işçilerin Türkiye’ye geliş sürecine ilişkin konuştu.

"KONTROL VE TEST AŞAMASINDAN GEÇMEDİK"

İşçilerin Türkiye’ye Suudi Arabistan’dan geliş sürecinde hiçbir sağlık önlemi alınmadığını ifade eden Sarıyaprak, “Suudi Arabistan'dan yaklaşık 350 işçi ve 150 tane de sivil vatandaş aynı uçakta birlikte geldik. Herhangi bir önlem kontrol ve test aşamasından geçmedik. Sosyal mesafe denen bir uygulama kesinlikle olmadı. Ayrıca Türkiye'de havaalanına geldiğimizde daha titiz ve özenli bir kontrol ve takip sistemi bekliyorduk. Velhasıl her şeyin sözde olduğunu gördük” dedi.

"500 KİŞİ ÖNLEM ALINMADAN AYNI UÇAKTA GELDİ"

Havaalanında yüzlerce işçinin aynı alanda sağlıksız koşullarda bekletildiğini söyleyen Sarıyaprak, “Sağlık tedbirleri alınmadı. Ateşimiz dahi ölçülmedi.  Herkes iç içe kucaklaşan, sarılan… Mesafe kuralı zaten yok. Pasaport kontrolünün ardından uçaklara girdik. 500 kişi bir arada önlem alınmadan aynı uçakta geldi. Uçaklara binerken de herhangi kontrol olmadı” şeklinde konuştu.

"KARANTİNAYA ALINMADAN EVLERİMİZE GÖNDERİLDİK"

Suudi Arabistan’dan Ankara’ya geldiklerinde de havaalanında salgına karşı önlemlerin olmadığını belirten Sarıyaprak, işçilerin karantinaya alınmadan evlerine gönderildiğini söyledi. Sarıyaprak şunları ifade etti: “Önce Ankara’ya gittik ardından İstanbul’a. Buralarda da önlem yoktu. Test mi yaptınız, yok. Benden örnek mi aldınız, o da yok. Sadece ateşimizi ölçtüler. ‘Karantinaya alınmayacak mıyız?’ diye sorduk, ‘Yok’ dediler. ‘Ben hasta oldum mu, bu virüs bana bulaştı mı, bunun tespiti yapılacak mı?’ dedik, ‘Herhangi bir işlem yapılmayacak’ dediler. Orada da şok olduk.”

"VIP ARAÇLAR 600 TL"

İstanbul’a gelmelerinin ardından, yurttaşların evlerine ulaşımı için VIP taksilerin belirlendiğini ve dışarıdan araç kabul edilmediğini aktaran Sarıyaprak, işçilerin bu araçlarla şehir merkezine 600 TL’ye götürüldüğünü belirtti ve "İnsanların evine ulaşımı için dışarıdan herhangi bir araç sokmuyorlar. Kendi belirledikleri VIP taksi ve araçları öneriyorlar. Millete İstanbul Havaalan'ından şehir merkezine 600 TL'ye taksi imkanı sunuyorlar" dedi.