TKDF, Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 2022 Yılı Veri ve Analiz Raporu’nu açıkladı. Yardım hattına geçen sene tüm illerden arama yapıldı. En çok arama İstanbul’da yapılırken en çok aramanın yapıldığı gün pazartesi oldu.

15 Ekim 2007’den bu yana şiddet hattına gelen toplam çağrı 87 bin 268 oldu. Kayıt açılan bin 527 vakanın bin 103’ü ev içi şiddet ihbarı oldu. Bu şiddet ihbarlarının 763’ü eş şiddeti ihbarı, 232 çağrı sığınma evi talebi olarak kayıtlara geçti. Şiddete maruz kalanların yaşları 1-80 arasında değişti.

Psikolojik ve fiziksel şiddet vakaları
Ev içi şiddete maruz kalanların yüzde 90,8’i kadınlar. Bu oranı çocuklar izledi. İhbar edilen şiddet vakalarının önemli çoğunluğunu psikolojik ve fiziksel şiddet vakaları takip etti. Bu şiddet türlerinin dışında gelen çağrıları sosyal şiddet, cinsel şiddet ve ekonomik şiddet takip etti.

‘En yakınındaki erkek şiddet gösteriyor’
TKDF’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Acil yardım hattına gelen çağrılar göstermektedir ki, kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğramakta. Gelen çağrılar şiddetin en güvenli yer olduğunu varsaydığımız ev içerisinde kadınların hayatlarını paylaştıkları eşler ve diğer aile bireyleri tarafından uygulandığını göstermekte. 2022 yılında eşler yüzde 55,3 ile saldırganlar içerisinde en geniş grubu oluşturmakta.”